logo-print

Εγγραφή δικηγόρων στο ΓΕΜΗ: Διευκρινίσεις από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Εισήγηση για αναστολή της έναρξης ισχύος των διατάξεων μέχρι και την 01.01.2022 προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος διαβούλευσης

10/09/2021

13/09/2021

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Ανώνυμες Εταιρίες

Διευκρινίσεις σχετικά με την εγγραφή των φυσικών προσώπων που ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα στο Γ.Ε.ΜΗ.

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπ’ αρ. 90043/10.8.21 υπουργική απόφαση με θέμα: «Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα και μη εμπορική δραστηριότητα. Εγγραφή και υποχρεώσεις δημοσιότητας των φυσικών προσώπων που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. βάσει Κ.Α.Δ.» (Β’ 4066)

Σχετικά με  την με αριθμό 90043/10.8.21(Β’ 4066) απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 3 της οικείας απόφασης προβλέπεται ότι «μη εμπορικές δραστηριότητες θεωρούνται ιδίως αυτές που έχουν κυρίαρχα επιστημονικό ή/και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, οι δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής και διάθεσης αγαθών, καθώς και όσες λαμβάνουν χώρα σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα στο πλαίσιο της αγοράς και με θεμέλιο τον ίδιο σωματικό μόχθο των προσώπων που τις ασκούν».

2. Από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 3 της οικείας απόφασης προβλέπεται ότι «τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα:

α) εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΓΕ.Μ.Η. και

β) δεν καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη του άρθρου 113 του ν. 4635/2019, με εξαίρεση τα τέλη που αφορούν σε επιλογή διακριτικού τίτλου, η οποία είναι προαιρετική».

Από τις προαναφερθείσες διατάξεις προκύπτει ότι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα ασκούν μη εμπορική οικονομική δραστηριότητα αφού η δραστηριότητα αυτή έχει κυρίαρχο επιστημονικό χαρακτήρα. Συνεπώς, η εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, που θα διενεργείται αυτόματα με την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με οποιουδήποτε είδους τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, η εγγραφή των φυσικών προσώπων που ασκούν το δικηγορικό λειτούργημα στο Γ.Ε.ΜΗ. αποσκοπεί αποκλειστικά στη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου των προσώπων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Το μητρώο αυτό θα αξιοποιηθεί, αποκλειστικά, ως εργαλείο συγκέντρωσης κρίσιμης πληροφορίας που είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών ενίσχυσης επαγγελματικών κλάδων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτή της τρέχουσας κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19.

Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες μέρους του επιστημονικού κλάδου των δικηγόρων, προτίθεται να εισηγηθεί την αναστολή της έναρξης ισχύος των άρθρων 3 και 4 της με αριθμό 90043/10.8.21 (Β’ 4066) απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέχρι και την 01.01.2022 προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος διαβούλευσης μεταξύ των υπηρεσιών της και των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με σκοπό την άρση πιθανών παρανοήσεων.

Πηγή: mindev.gov.gr
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send