logo-print

Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών - περιεχόμενο δήλωσης (ΣτΕ 1362/2021)

Δεκτή αίτηση γονέων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά πράξεων της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που όρισαν το περιεχόμενο δήλωσης για την απαλλαγή τους από το μάθημα των θρησκευτικών

20/09/2021

22/09/2021

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή αίτηση γονέων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά αφενός της  Φ1/104795/ΓΔ4/10.8.2020 πράξης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφετέρου εν όλω η θεωρούμενη ως συμπροσβαλλόμενη νεότερη Φ1/119410/γδ4/11.9.2020 πράξη της ίδιας Υφυπουργού, με την οποία παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021 (ΣτΕ 1362/2021).

Αρχικά, κρίθηκε πως οι προσβαλλόμενες πράξεις έχουν εκτελεστό χαρακτήρα, καθόσον, με τις πράξεις αυτές,  ρυθμίζονται το πρώτον, κατά τρόπο δεσμευτικό για τους αποδέκτες τους,  μεταξύ άλλων τα θέματα που αφορούν στους φορείς του δικαιώματος της απαλλαγής, στο περιεχόμενο της δήλωσης απαλλαγής, στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και στην απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται.

Περαιτέρω, το δικαστήριο έκρινε ότι οι  προσβαλλόμενες πράξεις, ως κανονιστικές, για να λάβουν νόμιμη υπόσταση, έπρεπε να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Καθώς, λοιπόν, δεν δημοσιεύτηκαν, είναι ακυρωτέες για λόγους ασφάλειας δικαίου.

Επιπλέον, ακυρωτέες κρίθηκαν από το δικαστήριο οι προσβαλλόμενες πράξεις, επειδή εκδόθηκαν χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος.

Κρίθηκε δε ότι δεν συνιστούν τέτοια εξουσιοδότηση αφενός μεν η  διάταξη του άρθρου 89 παρ. 2 περ. β του Ν. 4485/2017, με την οποία δίνεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ρυθμίσει θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φοίτηση και τις απουσίες των μαθητών στα γυμνάσια, και αφετέρου η διάταξη  του άρθρου 42 παρ. 8 του Ν. 4186/2013, με την οποία δίνεται εξουσιοδότηση στον ίδιο Υπουργό να ρυθμίσει τα ίδια ως άνω θέματα στα γενικά λύκεια. 

Δείτε την περίληψη της απόφασης εδώ

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send