logo-print

Οικολογικό σήμα της ΕΕ: Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Ελλάδα

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να δώσει στις ελληνικές εταιρείες τη δυνατότητα απόκτησης του οικολογικού σήματος της ΕΕ και να διασφαλίσει την εποπτεία της αγοράς

27/01/2023

31/01/2023

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα [INFR(2022)2110] να εφαρμόσει ορθά τον κανονισμό σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010].

​Ο κανονισμός θεσπίζει προαιρετικό σύστημα απονομής οικολογικού σήματος με στόχο, αφενός, την προώθηση προϊόντων που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και, αφετέρου, την παροχή στους καταναλωτές επακριβών, μη παραπλανητικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων.

Ο κανονισμός υποχρεώνει κάθε συμμετέχον κράτος μέλος να συστήσει αρμόδιο φορέα ο οποίος θα χορηγεί το δικαίωμα χρήσης του οικολογικού σήματος της ΕΕ σε προϊόντα που πληρούν τα οικεία κριτήρια απονομής του.

Ο ελληνικός αρμόδιος φορέας δεν λειτουργεί από το 2020 και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τυχόν αιτήσεις εταιρειών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές εταιρείες δεν μπορούν να αποκτήσουν οικολογικά σήματα για τα προϊόντα τους πριν από την εξαγωγή τους σε άλλα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Επιπλέον, αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει εποπτεία της αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα με οικολογικό σήμα της ΕΕ που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. 

Μολονότι οι ελληνικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα, δεν το έχουν ακόμη επιλύσει.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

send