logo-print

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία - Αλλαγές σε ΚΠολΔ και Νομική Βοήθεια (Ν. 5016/2023)

Ρυθμίσεις για την προσκόμιση ηλεκτρονικών εγγράφων στην πολιτική δίκη και την εκκαθάριση και πληρωμή αποζημιώσεων δικηγόρων νομικής βοήθειας

07/02/2023

07/02/2023

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 5016/2023 με τίτλο «Διεθνής Εμπορική Διαιτησία - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’/21/4-2-2023).

Στο Μέρος Γ΄αυτού, με τίτλο «Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», προβλέπονται νέες διατάξεις για την προσκόμιση ηλεκτρονικών εγγράφων στην πολιτική δίκη αφενός και τη νομική βοήθεια αφετέρου.

Συγκεκριμένα, στα άρθρα 65, 66 και 67 του νέου νόμου, προβλέπεται η προσκόμιση εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή στην τακτική διαδικασία, στις μικροδιαφορές, στα ένδικα μέσα και στις ανακοπές, με την τροποποίηση των άρθρων 237 παρ.9, 469 παρ.1 και 495 του ΚΠολΔ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το ζήτημα του όγκου και του αριθμού των διαδικαστικών και λοιπών εγγράφων της πολιτικής δίκης.

Ειδικότερα, σε πολλές υποθέσεις ο όγκος των προσαγόμενων εγγράφων σε συνδυασμό με τον αυξημένο πολλές φορές αριθμό των διαδίκων, δημιουργεί δυσχέρειες κατά την επεξεργασία του φακέλου της δικογραφίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο χρόνος έκδοσης απόφασης.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού και του όγκου των διαδικαστικών εγγράφων της πολιτικής δίκης, ιδίως στους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς, η διαχείρισή τους απαιτεί δυσανάλογα μεγάλο χρονικό διάστημα και επιδρά στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστών, γεγονός που οδηγεί καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης.

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω προσκόμιση εγγράφων είναι απρόθεσμη. Πρόκειται, δηλαδή, για ατελή δικονομική διάταξη που δεν επιφέρει κύρωση, όπως απαράδεκτο προσκόμισης κ.λπ. Είναι επιβοηθητικής φύσεως και τα εν λόγω έγγραφα προσκομίζονται είτε ηλεκτρονικά, είτε με φυσική παράδοση σε υλικό ψηφιακό φορέα.

Όσον αφορά στη νομική βοήθεια, στο άρθρο 69 του νέου νόμου ορίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων δικηγόρων νομικής βοήθειας που προκύπτουν από ειδικά γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από 1.1.2019 έως 31.12.2022.

Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εξόφληση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, δεδομένης της συσσώρευσης οφειλών του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. προς τους δικαιούχους για διάστημα πέραν της τριετίας.

Ειδικότερα, με την νέα ρύθμιση, τα οφειλόμενα καθαρά ποσά, αφαιρουμένων των νόμιμων κρατήσεων, καταβάλλονται κατά ποσοστό 80% απευθείας με τραπεζικό έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων δικηγόρων, όπως αναφέρονται στον πίνακα δικαιούχων και οφειλόμενων αποζημιώσεων που έχει αποστείλει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.

Δείτε αναλυτικά τον Ν. 5016/2023

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
send