logo-print

Αφαίρεση γονικής μέριμνας από τη μητέρα και ανάθεση αποκλειστικά στον πατέρα (ΜΠρΠατρών 276/2023)

Η μητέρα κρίθηκε μη ικανή να ανταποκριθεί στο λειτούργημά της, το δε αληθινό συμφέρον του τέκνου επιβάλλει την ανάθεση της γονικής μέριμνας αποκλειστικά στον πατέρα

29/05/2023

30/05/2023

Αγωγή περί κλήρου
O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δεκτή έγινε αίτηση περί αφαίρεσης εξ ολοκλήρου από την καθ' ης μητέρα της άσκησης της γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου και ανάθεσης αυτής αποκλειστικά στον αιτούντα πατέρα του (ΜΠρΠατρών 276/2023).

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, η καθ’ ης η αίτηση μητέρα δεν παραστάθηκε.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η καθ' ης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο λειτούργημα της, αναφορικά με το δικαίωμα της γονικής μέριμνας. Έκρινε δε ότι συντρέχουν οι κατ' άρθρο 1532 ΑΚ περιστάσεις που καθιστούν επιβεβλημένη την αφαίρεση του συνόλου της γονικής μέριμνας από την καθ' ης του ανηλίκου τέκνου της, αφού οποιοδήποτε άλλο ηπιότερο μέτρο κρίθηκε ανεπαρκές για να αποτρέψει τον κίνδυνο της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του τέκνου.

Το δε αληθινό συμφέρον του τέκνου αυτού επιβάλλει την ανάθεση του δικαιώματος της γονικής μέριμνας του τέκνου αποκλειστικά στον αιτούντα πατέρα του, ο οποίος κρίθηκε πως παρέχει τα εχέγγυα ως προς τη σωστή ανατροφή, επίβλεψη, διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση και εν γένει ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, όπως αυτό έγινε δεκτό από το δικαστήριο, η καθ' ης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία επιβαρύνονταν από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να μην δύνατο να ανταπεξέλθει στην ανατροφή ενός τέκνου και για το λόγο αυτό εμπιστεύτηκε την ανατροφή του εν λόγω τέκνου στον αιτούντα.

Περαιτέρω, η καθ’ ης είχε κατηγορηθεί ότι προκάλεσε το θάνατο έτερου τέκνου της, σύμφωνα δε τους ισχυρισμούς του αιτούντος, καταδικάσθηκε για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. επίσης, το δικαστήριο επεσήμανε ότι από την καθ’ ης έχει ήδη αφαιρεθεί η γονική μέριμνα έτερων ανήλικων τέκνων της.

Τέλος, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η καθ’ ης δεν έχει ενδιαφερθεί καθόλου για το ανήλικο τέκνο των διαδίκων, από τη γέννηση αυτού έως και τη συζήτηση της ένδικης αίτησης, και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τη γονική μέριμνα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος βλάβης στη σωματική, ψυχική και πνευματική του υγεία, ο οποίος είναι ορατός λαμβανομένων υπόψη της ανωτέρω περιγραφόμενης συμπεριφοράς της ως γονέα και των εν γένει συνθηκών διαβίωσης της.

Απόσπασμα απόφασης

Περαιτέρω ας σημειωθεί ότι από την καθ' ης αίτηση έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα, αφενός ενός έτερου ανηλίκου τέκνου της δυνάμει της υπ' αριθμ. ..... απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών (εκουσία δικαιοδοσία), και αφετέρου δύο έτερων ανηλίκων τέκνων της δυνάμει της υπ' αριθμ. ... απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών (εκουσία δικαιοδοσία). Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η καθ' ης η αίτηση, δεν έχει ενδιαφερθεί καθόλου για την ανήλικη ., από τη γέννηση του τέκνου αυτού έως και τη συζήτηση της ένδικης αίτησης, και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τη γονική μέριμνα αυτού χωρίς να υπάρξει κίνδυνος βλάβης στη σωματική, ψυχική και πνευματική του υγεία, ο οποίος είναι ορατός λαμβανομένων υπόψη της ανωτέρω περιγραφόμενης συμπεριφοράς της ως γονέα και των εν γένει συνθηκών διαβίωσης της. Περαιτέρω, ο αιτών επιδεικνύει διαρκή στοργή και φροντίδα στο προαναφερόμενο τέκνο, το περιβάλλει με αγάπη και καταβάλλει προσπάθειες, ώστε αυτό να ζει και να αναπτύσσεται σε περιβάλλον υγιές και αρμόζον στην ηλικία του.

Επομένως, σύμφωνα με όσα προεκτέθηκαν, η καθ' ης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο λειτούργημα της, αναφορικά με το δικαίωμα της γονικής μέριμνας, συντρέχουν δε κατ' άρθρο 1532 ΑΚ οι περιστάσεις που καθιστούν επιβεβλημένη την αφαίρεση του συνόλου της γονικής μέριμνας από την καθ' ης του ανηλίκου τέκνου της, …, αφού οποιοδήποτε άλλο ηπιότερο μέτρο κρίνεται ανεπαρκές για να αποτρέψει τον κίνδυνο της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του τέκνου.

Το δε αληθινό συμφέρον του τέκνου αυτού επιβάλλει την ανάθεση του δικαιώματος της γονικής μέριμνας του τέκνου αποκλειστικά στον αιτούντα πατέρα του, ο οποίος παρέχει τα εχέγγυα ως προς τη σωστή ανατροφή, επίβλεψη, διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση και εν γένει ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση στο dsanet.gr

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση