logo-print

Το emoji thumbs-up είναι έγκυρο ως υπογραφή σύμβασης σύμφωνα με δικαστήριο στον Καναδά

Μπορεί το emoji με τον υψωμένο αντίχειρα να οδηγεί σε σύναψη σύμβασης; Δικαστήριο στον Καναδά θεωρεί πως ναι

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Δικαστήριο στην επαρχία Saskatchewan του Καναδά έκρινε ότι το emoji με τον υψωμένο αντίχειρα (thumbs up) είναι εξίσου έγκυρο με την υπογραφή μίας σύμβασης.

Η υπόθεση αφορά στη σύναψη σύμβασης αγαραπωλησίας, η οποία δεν εξελίχθηκε ομαλά.

Συγκεκριμένα, ο αγοραστής, Kent Mickleborough, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πωλητή, αγρότη Chris Achter, και στη συνέχεια του έστειλε μια φωτογραφία σύμβασης για την παράδοση σιτηρών τον Νοέμβριο, ζητώντας από τον αγρότη να «επιβεβαιώσει τη σύμβαση».

Ο Achter απάντησε με το γνωστό emoji με τον αντίχειρα, ωστόσο δεν παρέδωσε τα σιτηρά τον Νοέμβριο - και μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι τιμές για την καλλιέργεια είχαν αυξηθεί.

Ο Mickleborough και ο Achter αμφισβήτησαν την έννοια του συγκεκριμένου emoji. Ο αγοραστής προσκόμισε προηγούμενα συμβόλαια που είχαν επιβεβαιωθεί με μήνυμα κειμένου, υποστηρίζοντας ότι το emoji σήμαινε ότι ο Achter συμφωνούσε με τους όρους της σύμβασης.

Αντιθέτως, ο Achter υποστήριξε ότι το emoji έδειχνε μόνο πως είχε λάβει το συμβόλαιο στο μήνυμα.

«Αρνούμαι ότι το emoji με τον αντίχειρα αποτελεί ψηφιακή υπογραφή ενός ημιτελούς συμβολαίου», υποστήριξε ο Άχτερ σε μια ένορκη κατάθεση, σημειώνοντας περαιτέρω ότι δεν είχε τον χρόνο να εξετάσει το συμβόλαιο και ήθελε απλώς να υποδείξει ότι έλαβα το μήνυμα.

Ο δικαστής Timothy Keene σημείωσε πως αναγνωρίζει ότι ένα emoji δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό μέσο για να «υπογραφεί» ένα έγγραφο, ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες, θεώρησε ότι αποτελεί έναν έγκυρο τρόπο υπογραφής.

Ο Keene απέρριψε επίσης τις ανησυχίες ότι με την ερμηνεία του για το εν λόγω emoji «ανοίγει τις πύλες» για νέες ερμηνείες και άλλων emoji, όπως η γροθιά ή το κούνημα των χεριών.

Διαπιστώνοντας ότι το emoji thumbs up μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύναψη συμβάσεων, ο Keene είπε ότι το δικαστήριο «δεν μπορεί (ούτε πρέπει) να προσπαθήσει να ανακόψει το κύμα της τεχνολογίας».

«Αυτή φαίνεται να είναι η νέα πραγματικότητα στην καναδική κοινωνία και τα δικαστήρια θα πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση emoji», κατέληξε το δικαστήριο.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο canlii.org

Πηγή: theguardian.com
Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
send