logo-print

TikTok: Απερρίφθη το αίτημα για αναστολή της απόφασης που την ορίζει ως πυλωρό (gatekeeper)

Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act): Απορρίπτεται η προσφυγή της ByteDance (TikTok) για αναστολή της απόφασης της Επιτροπής

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με διάταξη του Προέδρου του το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε το άιτημα της ByteDance (TikTok) για αναστολή της απόφασης της Επιτροπής που την ορίζει ως πυλωρό (gatekeeper) σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η Bytedance δεν απέδειξε τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρή και
ανεπανόρθωτη ζημία.

Η Bytedance Ltd είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε στην Κίνα το 2012 και η οποία, μέσω τοπικών θυγατρικών εταιρειών, παρέχει την πλατφόρμα ψυχαγωγίας TikTok.

Με απόφαση της 5ης Σεπτεμβρίου 2023, η Επιτροπή όρισε την Bytedance ως πυλωρό στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act).

Τον Νοέμβριο του 2023 η Bytedance άσκησε αγωγή για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης, ενώ κατέθεσε παράλληλα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την αναστολή της εν λόγω απόφασης.

Με τη σημερινή του απόφαση, ο πρόεδρος του του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Bytedance.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γενικού Δικαστηρίου, η Bytedance δεν απέδειξε ότι είναι αναγκαίο να ανασταλεί η προσβαλλόμενη απόφαση μέχρι να περατωθεί η διαδικασία επί της ουσίας της υποθέσεως, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη της Bytedance.

Η Bytedance υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης αποφάσεως ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει την αποκάλυψη άκρως στρατηγικών πληροφοριών σχετικά με τις πρακτικές κατάρτισης προφίλ χρηστών της TikTok, οι οποίες κατά τα λοιπά δεν ανήκουν στη δημόσια σφαίρα.

Η εν λόγω αποκάλυψη θα επέτρεπε στους ανταγωνιστές της TikTok και σε άλλους τρίτους να αποκτήσουν εικόνα για τις επιχειρηματικές στρατηγικές της TikTok με τρόπο που θα έβλαπτε σημαντικά την επιχείρησή της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικού Δικαστηρίου, η Bytedance δεν απέδειξε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών ή ότι ο κίνδυνος αυτός θα προκαλούσε σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ