logo-print

Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε γυμναστήριο για την ανάρτηση στο Facebook βίντεο με τσακωμό πελατών στη Ρουμανία

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, ο χαρακτηρισμός του ενός εκ των απεικονιζομένων ως «Άραβα» συνιστά παράνομη επεξεργασία δεδομένων εθνοτικής καταγωγής

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η ρουμανική αρχή προστασίας δεδομένων επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε εταιρεία σκευασμάτων διατροφής και γυμναστηρίων για την ανάρτηση ενός σύντομου βίντεο στον λογαριασμό της στο Facebook.

Το βίντεο, το οποίο είχε ληφθεί με κινητό από την οθόνη του συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε γυμναστήριο της εταιρείας είχε το σχόλιο «Όλα για μια γυναίκα. Ένας Άραβας και ένας S.R.I-st (σ.σ. S.R.I. είναι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών) στην αίθουσα του γυμναστηρίου». Σε αυτό είχε καταγραφεί η συμπλοκή δύο ανδρών που διασταυρώθηκαν σε διάδρομο του δικαστηρίου, ένας εκ των οποίων συνοδευόταν από μια γυναίκα. Το πρόσωπο αυτό, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως «Άραβας» στο σχόλιο της ανάρτησης, προσέφυγε στην εθνική εποπτική αρχή.

Η ANSPDCP διαπίστωσε την παραβίαση των άρθρων 5, 6, 9, 17 και 32 παρ.1-2 ΓΚΠΔ. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ρουμανική αρχή, η δημοσιοποίηση του βίντεο συνιστά διάδοση των προσωπικών δεδομένων του καταγγέλλοντος, η οποία σε συνδυασμό με τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποιήθηκε στο σχόλιο («Άραβας») στοιχειοθετεί παραβίαση των άρθρων 5, 6 και 9 ΓΚΠΔ, καθώς μέσω αυτής αποκαλύφθηκε η εθνοτική καταγωγή του.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η παραβίαση του άρθρου 17 ΓΚΠΔ, τελεσθείσα δια της άρνησης της καταγγελλόμενης να κατεβάσει την ανάρτηση, καθώς και του άρθρου 32 για την ασφάλεια της επεξεργασίας δεδομένων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ρουμανικής αρχής, το βίντεο παραμένει διαθέσιμο.

 

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανώνυμες Εταιρίες