logo-print

Πρόταση Κανονισμού για τις ευρωπαϊκές στατιστικές: Η Γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων

Τον Ιούλιο 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση Κανονισμού για επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ευρωπαϊκές στατιστικές

08/09/2023

13/09/2023

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στις 10 Ιουλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές ("η πρόταση").

Στόχος της πρότασης είναι να καταστήσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ευρωπαϊκές στατιστικές κατάλληλο για το μέλλον και να βελτιώσει την ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος στις ανάγκες δεδομένων.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) χαιρετίζει τον στόχο της πρότασης, δηλαδή να καταστήσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ευρωπαϊκές στατιστικές κατάλληλο για το μέλλον. Ο ΕΕΠΔ αναγνωρίζει επίσης ότι οι νέες καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να είναι υποσχόμενες για τις στατιστικές και την έρευνα.

Ωστόσο, ο ΕΕΠΔ έχει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ένδειξη ότι πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα μπορούν να λαμβάνονται από οποιαδήποτε πηγή, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών ιχνών που αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και τηρούνται από ιδιώτες κατόχους δεδομένων. Ο ΕΕΠΔ θεωρεί ότι η συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τέτοιες πηγές μπορεί να μην είναι αναγκαία και αναλογική προς τους επιδιωκόμενους στόχους, λαμβανομένων υπόψη των πιθανών κινδύνων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των υποκειμένων των δεδομένων. Ως εκ τούτου, ο ΕΕΠΔ θεωρεί απαραίτητο να διευκρινιστεί στην πρόταση ότι οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες ή η Επιτροπή (Eurostat) θα ζητούν από τους κατόχους ιδιωτικών δεδομένων μόνο μη προσωπικά (ανώνυμα) δεδομένα.

Εφόσον η πρόταση επιδιώκει να παράσχει νομική βάση για την αίτηση προσωπικών δεδομένων από κατόχους ιδιωτικών δεδομένων, θα πρέπει να παρέχει σαφή και ολοκληρωμένη περιγραφή των κατηγοριών των συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Επιπλέον, οι πηγές από τις οποίες μπορούν να ληφθούν οι εν λόγω κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να καθορίζονται σαφώς στην ίδια την πρόταση ή στην τομεακή νομοθεσία. Περαιτέρω, ο ΕΕΠΔ συνιστά η εν λόγω κοινοχρησία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τους κατόχους ιδιωτικών δεδομένων να χρησιμοποιεί τεχνολογίες που ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και να πραγματοποιείται με τη χρήση ασφαλούς υποδομής.

Όσον αφορά τη συλλογή στατιστικών στοιχείων από τα συστήματα ΤΠ μεγάλης κλίμακας (LSIT) στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ο ΕΕΠΔ θεωρεί ότι η πρόταση πρέπει να τροποποιηθεί. Ειδικότερα, η πρόταση θα πρέπει να διευκρινίσει ότι οι στατιστικές των LSITs στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης συλλέγονται αποκλειστικά από το κεντρικό αποθετήριο για την υποβολή εκθέσεων και την κατάρτιση στατιστικών (CRRS). Εάν είναι απαραίτητο, οι νομοθέτες θα μπορούσαν να προβλέψουν συγκεκριμένα μεταβατικά μέτρα μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το CRRS.

Ο ΕΕΠΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όσον αφορά την κοινή χρήση δεδομένων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, η πρόταση προβλέπει τη χρήση τεχνολογιών που ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ταυτόχρονα, ο ΕΕΠΔ υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε κοινή χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνεται με όλες τις σχετικές διατάξεις του ΓΚΠΔ και του και του κανονισμού 2018/725 (EUDPR), συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 89 παράγραφος 1 του ΓΚΠΔ και του άρθρου 13 του EUDPR. Ο ΕΕΠΔ συνιστά την καθιέρωση της χρήσης πιλοτικών μελετών για τη δοκιμή και την αξιολόγηση της καταλληλότητας των σχετικών τεχνολογιών βελτίωσης της ιδιωτικής ζωής.

Από τη σύνοψη της γνωμοδότησης

Η Γνώμη 40/2023 του Επόπτη είναι διαθέσιμη εδώ: https://edps.europa.eu/data-protection/our-work/publications/opinions/20...

Η Πρόταση Κανονισμού για τις ευρωπαϊκές στατιστικές είναι διαθέσιμη εδώ: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52023PC0402

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ