logo-print

Πρόστιμο 6.000 ευρώ για κάμερα σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ισπανία

Η ιδιοκτησία προστατεύεται από τη σύμβαση και τον νόμο και όχι με τη λειτουργία καμερών

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Πρόστιμο 6.000 ευρώ επέβαλε η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων AEPD σε φυσικό πρόσωπο που ήταν ο ιδιοκτήτης (οικοδεσπότης) καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η AEPD έλαβε την καταγγελία πολίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «νοίκιασε ένα διαμέρισμα μέσω του ιστοτόπου ΧΧΧ και μετά την άφιξή του σε αυτό διαπίστωσε πως αυτό διέθετε σύστημα ελέγχου εισόδου, που φωτογράφιζε τα πρόσωπα που πλησίαζαν την πόρτα, ενώ στο εσωτερικό του διαμερίσματος υπήρχε εγκατεστημένη μια κάμερα σε λειτουργία». Μαζί με την καταγγελία υποβλήθηκαν και φωτογραφίες της κάμερας.

Η ισπανική αρχή χωρίς δεύτερη σκέψη έκρινε πως η λειτουργία μιας κάμερας υπό αυτές τις συνθήκες συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς νόμιμη βάση.

Μολονότι οι κάμερες στο εσωτερικό των διαμερισμάτων εντάσσονται συνήθως στην εξαίρεση της οικιακής δραστηριότητας, η εξαίρεση αυτή παύει να ισχύει τη στιγμή που ο χώρος αποδίδεται σε τρίτο πρόσωπο στη βάση σύμβασης βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην περίπτωση αυτή, η προσωρινή χρήση του χώρου από τον φιλοξενούμενο, τον μετατρέπει σε χώρο προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων αυτού, γεγονός που καθιστά απαγορευμένη την  επεξεργασία των δεδομένων του από τον ιδιοκτήτη του χώρου.

Περαιτέρω, η προστασία της ιδιοκτησίας έναντι πιθανών φθορών από τους ενοίκους της μπορεί να επιτευχθεί μέσω των όρων της σύμβασης που συνάπτεται σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση, με τους οποίους ο ιδιοκτήτης μπορεί να περιγράψει τις συνέπειες από την κακή χρήση του μισθίου ή την πρόκληση φθορών σε αυτό, καθιστώντας παράλληλα σαφές το δικαίωμά του να κινηθεί νομικά ενώπιον των αρμοδίων αρχών και δικαστηρίων.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η λειτουργία κάμερας εντός του μισθωμένου χώρου είναι σαφώς δυσανάλογη του επιδιωκόμενου σκοπού και δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί στη βάση του εννόμου συμφέροντος του ιδιοκτήτη του. Οποιοσδήποτε ενοικιάζει ένα τουριστικό κατάλυμα απολαύει της πλήρους προστασίας των δικαιωμάτων του στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έναντι συσκευών βιντεοεπιτήρησης, οι οποίες παρεμβαίνουν, έστω και προσωρινά, στη σφαίρα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής του.

Η AEPD διαπίστωσε την παραβίαση του άρθρου 6 ΓΚΠΔ και επέβαλε στον ιδιοκτήτη του καταλύματος – υπεύθυνο επεξεργασίας το πρόστιμο των 6.000 ευρώ.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send