logo-print

Ασφαλής διαγραφή δεδομένων από υπολογιστές και άλλες συσκευές

Η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων ICO δίνει συμβουλές για την προστασία των δεδομένων στην αντικατάσταση μιας συσκευής

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Θέλετε να ξεφορτωθείτε τον υπολογιστή σας;

Οι φορητοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές ενδέχεται να περιέχουν προσωπικές πληροφορίες που δεν θα θέλατε να δουν άλλοι, όπως κωδικούς πρόσβασης και στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Είναι σημαντικό να διαγράψετε σωστά οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες πριν πουλήσετε ή ξεφορτωθείτε τη συσκευή σας, ώστε να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή κάποιος άλλος, είτε κατά λάθος είτε για κακόβουλους σκοπούς.

Επίσης, αν έχετε μια συσκευή που είναι ελαττωματική, σκεφτείτε ποια προσωπικά δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε αυτήν πριν την δώσετε. Να θυμάστε πως το ότι μια συσκευή δεν δουλεύει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα δεδομένα δεν είναι προσβάσιμα από κάποιον.

Τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν σε οποιαδήποτε συσκευή με μόνιμη μνήμη, συμπεριλαμβανομένων desktop/laptop, εξωτερικών σκληρών δίσκων, κονσολών παιχνιδιών, κινητών τηλεφώνων, tablet, φαξ, εκτυπωτών και της αφαιρούμενης μνήμης, όπως αυτή που βρίσκεται στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Όταν αποφασίζετε τι πρέπει να κάνετε, εξετάστε τον τύπο του μέσου στο οποίο είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα και κατά πόσον αυτό είναι εύκολα προσβάσιμο.

Επιλογές για ασφαλή διαγραφή

1. Φυσική καταστροφή: Πρόκειται για τη φυσική καταστροφή του μέσου, ώστε να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί.

Πλεονεκτήματα:

  • Μόλις καταστραφούν, τα δεδομένα στο μέσο δεν θα μπορούν να ανακτηθούν παρά μόνο με τη χρήση κάποιου ειδικού ή ακριβού εξοπλισμού.
  • Μπορείτε να καταστρέψετε το μέσο χωρίς ειδικό εξοπλισμό.
  • Εάν το μέσο αφαιρείται, μπορείτε να το καταστρέψετε, αφήνοντας τη συσκευή άθικτη.
  • Είναι μια καλή μέθοδος καταστροφής για αφαιρούμενα μέσα όπως CD και DVD.

Μειονεκτήματα:

  • Θα πρέπει να αντικαταστήσετε το καταστραμμένο μέσο με μια νέα μονάδα αποθήκευσης αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά τη συσκευή.
  • Εάν το μέσο δεν αφαιρείται, θα πρέπει να καταστρέψετε και τη συσκευή.
  • Η αφαίρεση του μέσου ενδέχεται να ακυρώσει την εγγύηση.
  • Τα θραύσματα εγείρουν κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον. Εξετάστε το ενδεχόμενο ειδικής βοήθειας για συσκευές με επικίνδυνα στοιχεία π.χ. κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες.

2. Λογισμικό ασφαλούς διαγραφής: Πρόκειται για τη χρήση λογισμικού με το οποίο τα δεδομένα επανεγγράφονται και καλύπτονται μια ή και περισσότερες φορές

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι απλό και φθηνό.
  • Το μέσο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί όταν το overwriting έχει ολοκληρωθεί.

Μειονεκτήματα:

  • Οι μεγάλες μονάδες ενδέχεται να χρειαστούν αρκετό χρόνο για να επανεγγραφούν πολλαπλές φορές.
  • Είναι αναποτελεσματικό σε κάποια μέσα όπως τα CD μιας εγγραφής.
  • Μπορεί να είναι δύσκολο ή και αδύνατο να αφαιρεθεί το μέσο από τη συσκευή.

3. Επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις: Πολλές συσκευές προσφέρουν τη λειτουργία της «Επαναφοράς στις εργοστασιακές ρυθμίσεις». Με αυτή, η συσκευή θα επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν όταν την αγοράσατε.

Πλεονεκτήματα:

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές που δεν έχουν αφαιρούμενα ή ευχερώς εντοπίσιμα αποθηκευτικά μέσα.

Μειονεκτήματα:

  • Επαφίεται στον κατασκευαστή της συσκευής να εφαρμόζει ασφαλή διαγραφή κατά τη διαδικασία της επαναφοράς των ρυθμίσεων.
  • Πρέπει να επιβεβαιώσετε μέσω του κατασκευαστή της συσκευής πως η λύση αυτή παρέχει επαρκή ασφάλεια.

4. Αποστολή σε έναν ειδικό: Υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναλαμβάνουν την ασφαλή διαγραφή δεδομένων από πάσης φύσεως συσκευές και μέσα αποθήκευσης. Αυτές οι εταιρείες αναλαμβάνουν να καταστρέψουν ή να διαγράψουν τα δεδομένα για λογαριασμό σας.

Πλεονεκτήματα:

  • Ένας ειδικός μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει, να ξαναχρησιμοποιήσει ή να ανακυκλώσει τη συσκευή ή το μέσο μετά τη διαγραφή των δεδομένων.  

Μειονεκτήματα:

  • Θα χρειαστεί να ελέγξετε τις υπηρεσίες του ειδικού προκειμένου να βεβαιωθείτε πως τα δεδομένα σας θα διαγραφούν με ασφάλεια.
  • - Εάν μπορείτε, καλό θα ήταν να έχετε πραγματοποιήσει άλλη μέθοδο ασφαλούς διαγραφής ή τουλάχιστον την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, πριν στείλετε τη συσκευή σας σε κάποιον ειδικό.

5. Διαμόρφωση (format) του μέσου: Το format αναδιαμορφώνει τις δομές δεδομένων και τα συστήματα αρχείων.

Πλεονεκτήματα:

  • Μια πλήρης διαμόρφωση (full format) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το overwriting προκειμένου να ενισχύσει την αδυναμία ανάκτησης των δεδομένων.

Μειονεκτήματα:

  • Η αναδιαμόρφωση δεν είναι επαρκής για την ασφαλή διαγραφή δεδομένων, καθώς τα δεδομένα μπορούν εύκολα να ανακτηθούν με τη χρήση δωρεάν διαθέσιμων λογισμικών.

Πού θα βρω τα δεδομένα μου;

Οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές διαθέτουν έναν σκληρό δίσκο στο εσωτερικό του οποίου αποθηκεύονται τα δεδομένα σας. Παραπάνω θα δείτε μερικούς συνηθισμένους τύπους σκληρών δίσκων που βρίσκονται σε desktops και laptops.

Μην ξεχνάτε ότι προσωπικά δεδομένα μπορεί να έχετε αποθηκεύσει και σε άλλους τύπους μνήμης, όπως δίσκους USB, CD και DVD και κάρτες SD (π.χ. σε φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο).

Τα δεδομένα μου βρίσκονται στο cloud. Πώς μπορώ να τα διαγράψω με ασφάλεια;

Η ασφαλής διαγραφή δεδομένων από το cloud ή άλλη υπηρεσία απομακρυσμένης αποθήκευσης δεν μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση λογισμικού. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του cloud σας για να δείτε ποια υπηρεσία προσφέρει για την ασφαλή διαγραφή των δεδομένων.

Από πού μπορώ να προμηθευτώ λογισμικό διαγραφής (overwriting software);

Προϊόντα λογισμικού που μπορούν να εκτελέσουν την ασφαλή διαγραφή δεδομένων διατίθενται από εταιρείες ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Υπάρχουν επίσης άλλα προϊόντα λογισμικού (συχνά δωρεάν) τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, όταν αποκτάτε λογισμικό από το διαδίκτυο, θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι προέρχεται από αξιόπιστη πηγή και ότι εξετάζετε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το λογισμικό έχει δοκιμαστεί σε σχέση με αυτά που ισχυρίζεται ότι κάνει.

Δεν μπορώ να αποφασίσω μεταξύ φυσικής καταστροφής και overwriting.

Κατά την επιλογή μεταξύ φυσικής καταστροφής και διαγραφής, το κύριο ζήτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το αν θέλετε ή όχι να ξαναχρησιμοποιήσετε το μέσο. Η φυσική καταστροφή θα καταστρέψει πλήρως το μέσο, οπότε είναι κατάλληλη μόνο αν είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της διαγραφής και της καταστροφής δεδομένων;

Διαγραφή δεδομένων είναι όταν τα δεδομένα αφαιρούνται, δεν είναι πλέον διαθέσιμα σε κοινή θέα και δεν μπορούν να ανακτηθούν εύκολα. Αν εκτελέσετε μια "γρήγορη μορφοποίηση" (quick format) του σκληρού σας δίσκου ή αν κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής σας, συνήθως διαγράφετε δεδομένα.

Δεν αρκεί να στείλετε ένα στοιχείο στον κάδο ανακύκλωσης για να το διαγράψετε, πρέπει να το αφαιρέσετε και από εκεί. Οι ειδικοί ανάκτησης δεδομένων μπορούν να επαναφέρουν αυτά τα δεδομένα, αλλά παρ’ όλα αυτά, η διαγραφή δεδομένων είναι γενικά μια επαρκής μέθοδος για την αφαίρεση προσωπικών δεδομένων από μια συσκευή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αντίθετα, η καταστροφή δεδομένων είναι όταν τα δεδομένα αφαιρούνται από τη συσκευή σας και δεν μπορούν ποτέ να αποκατασταθούν, ακόμη και από επαγγελματίες της ανάκτησης δεδομένων. Παραδείγματα καταστροφής δεδομένων είναι η φυσική καταστροφή της αποθήκευσης δεδομένων, το ασφαλές λογισμικό αφαίρεσης δεδομένων ή η αποστολή των δεδομένων σε εξειδικευμένη εταιρεία καταστροφής δεδομένων. Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο καταστροφής δεδομένων εάν θεωρείτε ότι τα δεδομένα στη συσκευή είναι τόσο σημαντικά που δεν θα θέλατε να διακινδυνεύσετε να ανακτηθούν ποτέ από κάποιον άλλον.

Μπορώ να αναθέσω σε κάποιον άλλον να διαγράψει με ασφάλεια τα δεδομένα από τον εξοπλισμό μου;

Ναι. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εκτελέσετε τη διαγραφή μόνοι σας, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία που έχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ