logo-print

Η ενημέρωση για τις εξετάσεις του παιδιού στάλθηκε στον άλλο γονέα

Ένα λάθος βρετανικού νοσοκομείου που προκάλεσε αναστάτωση και οδήγησε σε επίπληξη

05/02/2024

09/02/2024

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Επίπληξη απηύθυνε, κατά την πάγια πλέον πρακτική της, η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων ICO σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, για την αποστολή αλληλογραφίας σε λάθος διεύθυνση.

Ο αρμόδιος υπάλληλος του νοσοκομείου South Tees Hospitals NHS Foundation Trust στο Μίντλεσμπρο θέλησε να ενημερώσει τον πατέρα σχετικά με τις εξετάσεις που είχαν προγραμματιστεί για το παιδί του στο νοσοκομείο, καθώς και να του παράσχει σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Ατυχώς, το πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου δεν είχε επίκαιρα στοιχεία διεύθυνσης για το παιδί, με αποτέλεσμα ο φάκελος να ταχυδρομηθεί στη διεύθυνση κατοικίας της μητέρας του παιδιού. Το λάθος αυτό, σύμφωνα με τον ICO, προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση «στον πατέρα, το παιδί και την οικογένεια», χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες ως προς τις σχέσεις των γονέων.

Ο ICO διαπίστωσε την παραβίαση των αρχών της ακρίβειας των δεδομένων και της ασφαλούς επεξεργασίας τους και απηύθυνε επίπληξη στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Επισημαίνεται ότι η βρετανική εποπτική αρχή έχει θέσει σε εφαρμογή τη νέα πολιτική της, σύμφωνα με την οποία η επιβολή προστίμων αποφεύγεται, πλην εξαιρετικά σημαντικών περιπτώσεων.

Διαβάστε σχετικά: Ηνωμένο Βασίλειο: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη διαρροή δεδομένων Αφγανών που θα έφευγαν μαζί με τους Βρετανούς

O ICO παρατήρησε πως το Ίδρυμα δεν παρουσίασε τεκμηρίωση γραπτών πολιτικών και διαδικασιών ως προς την επικαιροποίηση των δεδομένων των ασθενών, για τον λόγο αυτό δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του πως επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος.

Ωστόσο, η βρετανική αρχή έλαβε υπόψιν της ελαφρυντικά την ανάληψη πρωτοβουλιών για θέσπιση νέων πολιτικών, αλλά και το γεγονός πως το νοσοκομείο ζήτησε κατ’ επανάληψιν συγγνώμη από τον πατέρα του παιδιού.

Η συγγνώμη αυτή, σύμφωνα με το σκεπτικό του ICO που μάλλον ξενίζει, ενδεχομένως βοήθησε στο να πειστεί ο πατέρας και να προχωρήσει στις εξετάσεις του παιδιού του.  

Η απόφαση του ICO είναι διαθέσιμη εδώ.

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send