logo-print

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ζητά ο πανελλήνιος σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού φράγκου

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πανελλήνιος σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίτημα επείγουσας συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, υπέβαλλαν οι χιλιάδες δανειολήπτες μέσω του νoμίμου οργάνου εκπροσώπησής τους, τον πανελλήνιο σύλλογο δανειοληπτών ελβετικού φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).

Στην αποκαλυπτική επιστολή / αίτημα συνάντησης εξηγούν τον σοβαρό λόγο συνάντησης και το επείγον του ζητήματος.

« Κύριε Υπουργέ,

Την Παρασκευή 1/12/2023, είχε οριστεί να συζητηθεί στο Δ Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης επί της συλλογικής αγωγής (ν. 2251/1994) των καταναλωτικών ενώσεων, του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και χιλιάδων διαδίκων, μελών ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ., κατά της Εθνικής Τράπεζας για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Λόγω της αποχής των δικηγόρων, η συζήτηση της αναίρεσης αναβλήθηκε για τις 5/12/2025, ορίστηκε δηλαδή δικάσιμος 2 χρόνια μετά, όταν στο άρθρο 241 ΚΠολΔ ρητά αναφέρεται οτι: "Σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο", και παρά το γεγονός ότι αυτό επισημάνθηκε από το συνήγορο του ΣΥΔΑΝΕΦ.

Επιπλέον, εκκρεμεί η εκδίκαση άλλων δύο αναιρέσεων κατά ισάριθμων τραπεζών, στις 12/1/2024, και στις 19/4/2024, οι οποίες ασκούνται από τα ίδια νομικά πρόσωπα . Δηλαδή ήδη υπήρχαν προσδιορισμένες δικάσιμες στον ΑΠ με ήδη υπάρχουσες χρεώσεις σε Εισηγητές του ΑΠ. Στο αίτημα του συνηγόρου μας να συνεκδικαστεί η αναίρεση επί της συλλογικής αγωγής κατά της Εθνικής τράπεζας με μια εκ των δύο που πρόκειται να συζητηθούν στις αντίστοιχες ημερομηνίες, το δικαστήριο αρνήθηκε.

Πρόκειται για συζήτηση εκουσίας διαδικασίας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν. 2251/94, είναι συλλογική αγωγή που αφορά θέμα ευρύτερου κοινωνικού και νομικού ενδιαφέροντος περιπτώσεις, και παρ'ολα αυτά, με τη δικάσιμο που δόθηκε, ο χρόνος δικαστικής επίλυσης θα ξεπεράσει τα 10 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής, χρόνος κατά πολύ μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνεται ότι από την κατάθεση της αγωγής (2015) έως σήμερα ουδέποτε αιτηθήκαμε αναβολής και παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για συλλογική αγωγή, του Ν.2251/1994 εκουσίας δικαιοδοσίας, με χιλιάδες διαδίκους οι χρόνοι εκδίκασης δεν συμβαδίζουν με το ευρύτερο ενδιαφέρον του ζητήματος.

Κύριε Υπουργέ, τονίζουμε τη διαμαρτυρία μας για αυτή την εξέλιξη, καθώς το θέμα αφορά χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να ζητήσουν δικαστική προστασία, και οι οποίοι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που περιμένουν την έκβαση των συλλογικών αγωγών, αρρωσταίνουν, πεθαίνουν, μεταναστεύουν, αναγκάζονται να εκποιήσουν τις πρώτες τους κατοικίες για να καλύψουν τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν για την αγορά τους, και παρά ταύτα η δικαιοσύνη κωλυσιεργεί και αρνησιδικεί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο το αρχικό κεφάλαιο όσο και οι τόκοι έχουν ήδη αποπληρωθεί.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, παρακαλούμε να δεχτείτε το Δ.Σ. του Σωματείου μας για μια εκ του σύνεγγυς συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας δώσουμε μια ολόπλευρη ενημέρωση για το ζήτημα των δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου».

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος