logo-print

Πρόστιμο 26.000 ευρώ σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τη χρήση Google Workspace σε σχολεία στη Σουηδία

Η σουηδική αρχή προστασίας δεδομένων κρίνει πως έπρεπε να έχει προηγηθεί εκτίμηση αντικτύπου

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η σουηδική αρχή προστασίας δεδομένων ΙΜΥ επέβαλε πρόστιμο 300.000 κορώνες (26.758 ευρώ) στη διεύθυνση εκπαίδευσης του Έστερσουντ, για τη μη διεξαγωγή εκτίμησης αντικτύπου πριν την εισαγωγή της ψηφιακής πλατφόρμας Google Workspace σε 24 σχολεία του Δήμου.

Το Google Workspace χρησιμοποιήθηκε στα σχολεία αυτά, ήδη από το φθινόπωρο του 2020, ως εργαλείο επιβοήθησης των μαθητών στο πλαίσιο των σχολικών εργασιών τους. Κατά το χρονικό διάστημα μέχρι και σήμερα, σχεδόν 6.000 μαθητές και 1.300 εργαζόμενοι είδαν τα προσωπικά δεδομένα τους να τυγχάνουν επεξεργασίας μέσω της πλατφόρμας.

Πριν την εισαγωγή μιας τόσο εκτεταμένης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων παιδιών, ο υπεύθυνος επεξεργασίας, στην περίπτωση αυτή η τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης, οφείλει να διενεργήσει εκτίμηση αντικτύπου, προκειμένου να εντοπίσει τους κινδύνους και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν. Στην απόφασή της, η ΙΜΥ παρατηρεί πως η εισαγωγή της πλατφόρμας στα σχολεία έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία αυτή.

«Είναι αναγκαίο να διεξάγουμε εκτίμηση αντικτύπου, όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων από την επεξεργασία των δεδομένων τους, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας», ανέφερε η Nina Hellgren, δικηγόρος της σουηδικής αρχής. Η αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων έχει κεντρικό ρόλο της στην προσπάθεια για μια διαρκή και συστηματική προστασία δεδομένων.

Το γεγονός πως ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν διενήργησε εκτίμηση αντικτύπου πριν την εισαγωγή της πλατφόρμας στα σχολεία είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο από την ΙΜΥ για την παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ