logo-print

Αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης, γέννησης ή το είδος της οικογένειας του παιδιού

Νέο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό γονικής ιδιότητας - Στόχος η διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τα παιδιά

20/12/2023

21/12/2023

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης, γέννησης ή το είδος της οικογένειας του παιδιού.

Πιο αναλυτικά, οι ευρωβουλευτές στήριξαν το σχέδιο νομοθεσίας που θα διασφαλίσει ότι όταν η ιδιότητα του γονέα θεμελιώνεται σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, θα αναγνωρίζεται και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά απολαύουν των ίδιων δικαιωμάτων βάσει εθνικού δικαίου όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την επιμέλεια ή την κληρονομική διαδοχή.

Όσον αφορά την καθιέρωση της ιδιότητας του γονέα σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν θα αποδέχονται π.χ. την παρένθετη μητρότητα, αλλά θα υποχρεούνται να αναγνωρίζουν τη γονική ιδιότητα που έχει συσταθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης, γέννησης ή το είδος της οικογένειας του παιδιού. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζουν την ιδιότητα του γονέα εάν αυτή είναι προδήλως ασύμβατη με τη δημόσια τάξη, αν και αυτό θα είναι δυνατό μόνο σε αυστηρά καθορισμένες περιπτώσεις. Κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις, π.χ. εις βάρος παιδιών γονέων του ιδίου φύλου.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, επίσης, τη θέσπιση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού γονικής ιδιότητας, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της αναγνώρισης της ιδιότητας του γονέα στην ΕΕ. Το πιστοποιητικό αυτό δεν θα αντικαταστήσει τα εθνικά έγγραφα, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί αυτών και θα είναι προσβάσιμο σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και σε ηλεκτρονική μορφή.

Μετά τη διαβούλευση με το Κοινοβούλιο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν ομόφωνα σχετικά με την τελική μορφή των κανόνων.

Δύο εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τον κίνδυνο να βρεθούν σε μια κατάσταση στην οποία οι γονείς τους δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι σε άλλο κράτος μέλος. Αν και το δίκαιο της ΕΕ επιβάλλει ήδη την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα στο πλαίσιο των δικαιωμάτων του παιδιού στην ΕΕ, αυτό δεν ισχύει για τα δικαιώματα του παιδιού βάσει του εθνικού δικαίου. Το Κοινοβούλιο ζήτησε τη διασυνοριακή αναγνώριση των υιοθεσιών το 2017 και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της Επιτροπής σε ψήφισμά του το 2022. Η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής έχει ως στόχο να καλύψει τα υφιστάμενα κενά και να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε κάθε κράτος μέλος.

Πηγή: europarl.europa.eu

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ