logo-print

Frontex: Αποτελεσματική φύλαξη συνόρων και σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ολοκληρώνεται η έρευνα της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο του Frontex

19/12/2023

19/12/2023

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει την ανάγκη για έναν λειτουργικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ο Frontex θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, επενδύοντας στον κατάλληλο εξοπλισμό. Όσον αφορά το ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου 2023, το Κοινοβούλιο αναμένει την πλήρη συνεργασία του Frontex στο πλαίσιο της έρευνας.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τις σοβαρές και επίμονες καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών σε σχέση με επαναπροωθήσεις και βία κατά μεταναστών». Ο Frontex θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του σε απλή παρακολούθηση και παρουσία επιτόπου σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μείωση των δραστηριοτήτων του Frontex στη Λιθουανία μετά τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και συνιστούν μια πιο προορατική προσέγγιση για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Επίσης, ζητούν άμεση αναστολή της στήριξης για επιχειρήσεις επιστροφής από την Ουγγαρία.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές επαινούν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός βοηθώντας τα κράτη μέλη να διαχειριστούν τους μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και την ανάπτυξη περίπου 500 αξιωματικών κατά μήκος των ανατολικών συνόρων από τη Φινλανδία έως τη Ρουμανία, αλλά και την αποστολή περισσότερων από 50 αξιωματικών στη Μολδαβία.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αλλαγές στην εργασιακή νοοτροπία του Frontex όσον αφορά τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις εσωτερικές διαδικασίες και της λογοδοσίας έναντι του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή 36 από τις 42 συστάσεις της ομάδας ελέγχου του Frontex και προτείνουν συγκεκριμένες περαιτέρω δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης διαβούλευσης με τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων και ευρύτερων διασφαλίσεων για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Το ψήφισμα αποτελεί συνέχεια της έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για τον έλεγχο του Frontex (FSWG), υπό την προεδρία τηςLena Dupont (ΕΛΚ, Γερμανία), η οποία συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Η τελική έκθεση της  FSWG, υπό την καθοδήγηση της Tineke STRIK (Πράσινοι, Ολλανδία), υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2021.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισκέφθηκε την έδρα του Frontex στη Βαρσοβία τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: europarl.europa.eu

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
send