logo-print

Παρατηρήσεις του ΣΥΔ στο σχέδιο νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο

31/01/2024

31/01/2024

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, με το παρόν δελτίο τύπου χαιρετίζει την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Επικρατείας που κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση με τίτλο: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» καθώς η ισότητα στον γάμο και όλα όσα επάγονται εξ αυτής αποτελούσε και αποτελεί θεμελιώδες πρόταγμα τόσο για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, όσο για την ίση μεταχείριση στη χώρα μας και τη κατάργηση των διακρίσεων, παράλληλα όμως καταθέτει τις παρατηρήσεις – προτάσεις του για τη βελτίωση του Σχεδίου Νόμου και τη κατάκτηση της πλήρους ισότητας.

Συγκεκριμένα οι παρατηρήσεις μας κατ’ άρθρον είναι οι εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Άρθρο 1 Σκοπός.

Με το άρθρο αυτό αίρεται η διάκριση για λόγους φύλου στη σύναψη γάμου. Επομένως στη κατεύθυνση της πραγματικής συμπερίληψης όλων των προσώπων θεωρούμε βέλτιστη την αναφορά σε γάμο ανεξαρτήτως φύλου παρά σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, όπως άλλωστε διατυπώνεται και στο Άρθρο 1 του Ν.4356/2015 (Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις): […]Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο[…].

Συγκεκριμένα προτείνουμε τη διατύπωση:

«Ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου σε πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου, και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.»

Θεωρούμε σημαντική αυτήν την επισήμανση, όχι μόνο για λόγους ορολογίας, αλλά και ουσίας συνδεόμενης και με τον ουσιαστικό σκοπό της εξεταζόμενης νομοθεσίας που αφορά την εμπέδωση της ίσης μεταχείρισης και τη κατάργηση των υφιστάμενων διακρίσεων με στόχο τη πραγματική ισότητα.

Άρθρο 2 Αντικείμενο.

Με το άρθρο αυτό ορίζεται – εξειδικεύεται το αντικείμενο του παρόντος σχεδίου νόμου. Συνεπώς, πέραν της παρατηρήσεως επί του Άρθρου 1 (γάμος ανεξαρτήτως φύλου έναντι προσώπων του ιδίου φύλου), εδώ κρίνουμε αναγκαία την εξειδίκευση του (εννοούμε το α’) ότι πρόκειται για άρση της υπάρχουσας διάκρισης λόγω φύλου, ταυτότητας, έκφρασης ή χαρακτηριστικών φύλου ή λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα προτείνουμε την αναδιατύπωση του α’ ως ακολούθως:

«α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα χωρίς διακρίσεις για λόγους λόγω φύλου, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου ή λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.»

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους προτείνουμε τη τροποποίηση του β’ ώστε έναντι «ομόφυλων συζύγων και γονέων» την πρόκριση της έκφρασης «συζύγων και γονέων ανεξαρτήτως φύλου».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΨΗΣ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ – ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Άρθρο 3. Όροι για τη σύναψη γάμου.

Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, προτείνουμε έναντι της αναφοράς σε πρόσωπα ιδίου ή διαφορετικού φύλου, σε πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου.

Δείτε αναλυτικά τις παρατηρήσεις του ΣΥΔ εδώ.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send