logo-print

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές

Εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των παραθαλάσσιων περιοχών της χώρας: διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους και επωφελή αξιοποίησή τους

01/02/2024

01/02/2024

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται η ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των παραθαλάσσιων περιοχών της χώρας, ώστε να διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους και να επιτρέπεται η αξιοποίησή τους κατά τρόπο επωφελή για την εθνική οικονομία, προστατευτικό για το περιβάλλον και σύμφωνο με το δημόσιο συμφέρον. 

Αντικείμενο των νέων διατάξεων είναι η οριοθέτηση των βασικών εννοιών που σχετίζονται με τον αιγιαλό και τις παραθαλάσσιες περιοχές, η προστατευτική μεταχείριση αιγιαλών και παραλιών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα οικολογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, η θέσπιση ταχείας διαδικασίας καθορισμού τους και παραχώρησης της απλής χρήσης τους και η καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου τήρησης και επιβολής των κανόνων που έχουν τεθεί για την προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα των αιγιαλών και της παραλίας.

Οι ρυθμίσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες, καθόσον παρατηρούνται φαινόμενα συστηματικής υπέρβασης των ορίων που έχουν τεθεί ως προς το εύρος και το μέγεθος των παρεμβάσεων επί των παραθαλάσσιων περιοχών, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη βέλτιστη αξιοποίησή τους και την αποτελεσματική προστασία τους, με αποτέλεσμα να χρήζει αναμόρφωσης. 

Σκοπός των υπό διαβούλευση ρυθμίσεων είναι η προστατευτική μεταχείριση αιγιαλών και παραλιών, η διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα αυτών και η αξιοποίησή τους κατά τρόπο επωφελή για την εθνική οικονομία, προστατευτικό για το περιβάλλον και σύμφωνο με το δημόσιο συμφέρον. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι, εντέλει, η προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών της χώρας. 

Μπορείτε να λάβετε μέρος στη διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 23:00, στο opengov.gr

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση