logo-print

Περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην Κεντρική και Νότια Εύβοια (ΣτΕ 159-165/2024)

Απόρριψη αιτήσεων ακύρωσης - Οι μελέτες των ΑΕΠΟ είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων

13/02/2024

13/02/2024

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Διαμεσολάβηση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη την περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην Κεντρική και Νότια Εύβοια (ΣτΕ 159-165/2024).

 Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε αιτήσεις ακύρωσης κατοίκων των περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και περιβαλλοντικών σωματείων κατά της  απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) συγκροτήματος  τεσσάρων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, εντός της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) Διρφύων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, των ΔΕ Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και των ΔΕ Κύμης και Κονίστρων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και κατά της  ΑΕΠΟ  συγκροτήματος πέντε (5) ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας  Εύβοιας, εντός της ΔΕ Στυρέων του Δήμου Καρύστου,  των ΔΕ Διστύων και Ταμυνέων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και των ΔΕ Αμαρυνθίων και Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, οι μελέτες των εν λόγω ΑΕΠΟ είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων. Επεσήμανε, επίσης, ότι κατά την νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000. Συνεπώς, οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της  εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Κρίθηκε, ακόμη, ότι οι ΑΕΠΟ δεν παραβιάζουν τις  διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της ειδικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, τέλος, ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις κατευθύνσεις του οικείου ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

Δείτε την περίληψη της απόφασης στο adjustice.gr

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ