logo-print

Σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας: Εγκύκλιος της Εισαγγελίας ΑΠ (εγκύκλιος 4/2024)

Οι Έλληνες εισαγγελείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρούν αμέσως, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή χρήση του ονόματος της βορείου γείτονος

26/03/2024

26/03/2024

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Εγκύκλιο με θέμα τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία δημοσίευσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (εγκύκλιος 4/2024).

Αφορμή υπήρξαν δηλώσεις του εκπροσώπου της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ο οποίος αυτοπαρουσιάσθηκε ως εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Απευθυνόμενη στους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας μας, η Εισαγγελία υπενθύμισε τις υπ’ αριθμ. Α.Π. 5799/30-1-2024 και 9382/15-2-2019 εγκυκλίους του Υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες αφορούν την υπογραφείσα στις Πρέσπες στις 17-6-2018 μεταξύ της χώρας μας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας «Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών», που κυρώθηκε με τον ν. 4588/2019 και τέθηκε σε ισχύ στις 12-2-2019.

Ιδίως η παράγραφος III της 9382/15-2-2019 εγκυκλίου, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, δίδει τις κατάλληλες επί του ζητήματος οδηγίες στις ελληνικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε οιεσδήποτε διεθνείς συναντήσεις, οργανώσεις, συνέδρια, πολυμερή και περιφερειακά φόρα, νομικά σεμινάρια ή ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, οι Έλληνες εισαγγελείς:

α) Θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρούν αμέσως, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή χρήση του ονόματος της βορείου γείτονος, είτε του επισήμου (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), είτε του σύντομου (Βόρεια Μακεδονία) και των σχετικών κρίσιμων ορολογιών,

β) Στην περίπτωση λανθασμένης αναφοράς του ονόματος ή των ορολογιών από εκπρόσωπο της ανωτέρω χώρας ή τρίτου Κράτους ή από την διοργανώτρια αρχή πρέπει να αντιδρούν με επίκληση της Συμφωνίας,

γ) Στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της βορείου γείτονος ή τρίτου κράτους, ιδίως παρά την σχετική προς τους ίδιους επισήμανση, κωφεύσουν και επαναληφθεί η λανθασμένη εκφορά του ονόματος, τότε πρέπει να προβούν στις δέουσες ενέργειες προς τους διοργανωτές της συνάντησης με επίκληση της Συμφωνίας, ώστε να διασφαλισθεί εκ μέρους κάθε συμμετέχοντος η ορθή χρήση του ονόματος της γείτονος χώρας,

δ) Εν τέλει θα πρέπει να μην υπογράψουν ή να υιοθετήσουν κείμενα (π.χ. συμπεράσματα, κοινό ανακοινωθέν ή δήλωση, πρακτικά κ.λ.π), όταν σε αυτά εμπεριέχονται λανθασμένες αναφορές στο όνομα και τις κρίσιμες ορολογίες της βορείου γείτονος.

Η Εισαγγελία τόνισε πως σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώνεται άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ενέκρινε την συμμετοχή των εισαγγελικών λειτουργών στην διεθνή συνάντηση, προκειμένου άμεσα να ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ