logo-print

Καταβολή αποζημίωσης λόγω ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ακινήτου (ΣτΠ)

Ο φάκελος είχε διαβιβαστεί σε αναρμόδια Διεύθυνση του ΤΠΔ και δεν περιελάμβανε τα απαιτούμενα γραμμάτια παρακαταθήκης

10/04/2024

11/04/2024

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, διαμαρτυρόμενη για την ολιγωρία του δήμου Αλεξανδρούπολης να ολοκληρώσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης ρυμοτομούμενου ακινήτου, καταβάλλοντας την προσήκουσα χρηματική αποζημίωση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στις αρμόδιες Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης, καθώς και Οικονομικών Υπηρεσιών το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την υποχρέωση του δήμου να προβεί στην καταβολή του αναλογούντος ποσού στους πέντε συνδικαιούχους, συνολικού ύψους 80.000 ευρώ, σύμφωνα με την οικεία Πράξη Τακτοποίησης Προσκυρώσεων και Αναλογισμού Αποζημιώσεων, λόγω ρυμοτομίας που αναγόταν στο έτος 2005.

Ειδικότερα, τόνισε ότι μετά την έκδοση απόφασης επανεπιβολής της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, ο δήμος όφειλε, είτε να προβεί στην εμπρόθεσμη παρακατάθεση του ως άνω χρηματικού ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των δικαιούχων, σύμφωνα με τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, είτε να εκδώσει ονομαστικά χρηματικά εντάλματα πληρωμής της προσήκουσας αποζημίωσης.

Διαβάστε επίσης: Αποζημίωση λόγω μακρόχρονης δέσμευσης ρυμοτομηθέντος ακινήτου χωρίς συντέλεση της απαλλοτρίωσης (ΣτΕ 2125/2022)

Η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε ότι αν και ο δήμος είχε προβεί ήδη δύο φορές στην έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάιο του 2023, η εκταμίευση της αποζημίωσης δεν κατέστη δυνατή, λόγω διαβίβασης του φακέλου σε αναρμόδια Διεύθυνση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και λόγω μη πληρότητας του φακέλου, μιας και αυτός δεν περιλάμβανε τα απαιτούμενα γραμμάτια παρακαταθήκης.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε την Αρχή ότι θα καταθέσει τελικώς το ποσό της αποζημίωσης προχωρώντας στη σύσταση γραμματίων παρακαταθήκης και στην αποστολή των πρωτότυπων γραμματίων και των πινάκων παρακατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόδοση των ποσών αποζημίωσης στους δικαιούχους.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο δήμος Αλεξανδρούπολης, παρακατέθεσε τα χρήματα και διαβίβασε πλήρη φάκελο στην αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Παρακαταθηκών.

Μετά τον έλεγχο πληρότητας του φακέλου από την τελευταία, τα στοιχεία προωθήθηκαν στο Γραφείο Παρακαταθηκών Αλεξανδρούπολης και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποζημίωσης των δικαιούχων.

Από τη σύνοψη διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send