logo-print

Η Σύμβαση Life Coaching

Σκέψεις για τη νομική φύση με αφορμή αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων

Ανατρέχοντας στον Ορισμό για το Coaching από τον ICF Greek Chapter 1, διαβάζουμε τα εξής:

  • «Coaching» – Coaching είναι η συνεργασία (partnering) με τους πελάτες σε μία προκλητική και δημιουργική διαδικασία σκέψης που τους εμπνέει να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες.
  • «Επαγγελματική σχέση Coaching» – μια σχέση που έχει καθιερωθεί μεταξύ του Επαγγελματία του ICF και του/των Πελάτη (-ων) /Χορηγού (-ών) βάσει μιας συμφωνίας συνεργασίας ή μιας σύμβασης που καθορίζει τις υπευθυνότητες και τις προσδοκίες κάθε μέρους.

Ποια είναι λοιπόν η νομική φύση της "Επαγγελματικής σχέσης Coaching"? 

Σύμφωνα με το Πρότυπο Δεοντολογίας, ο Επαγγελματίας οφείλει να δημιουργήσει μια ξεκάθαρη σύμβαση παροχής υπηρεσιών/ συμφωνία με τους Πελάτες και τους Χορηγούς του πριν από την έναρξη της Coaching συνεργασίας, που θα εμπεριέχει τους ρόλους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Με μια ενδιαφέρουσα απόφαση το Εφετείο της Κολωνίας (OLG Köln, Urteil vom 06.12.2023 - 2 U 24/23) έκρινε ότι πρόκειται για μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης εξ αποστάσεων (με βάση το συγκεκριμένο πραγματικό της τηλεσυνεδρίας), με συνέπεια να εφαρμόζεται η (αναλυτική) γερμανική νομοθεσία περί παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. Εκεί τυποποιούνται συγκεκριμένες υποχρεώσεις του παρέχοντος τις υπηρεσίες, όπως η διαρκής παρακολούθηση της προόδου, η παροχή εκπαιδευτικού υλικού κτλ.

Επίσης, χαρακτηρηστικό στη Γερμανία είναι ότι απαιτείται "Zulassung", δηλαδή άδεια από αρμόδια κρατική αρχή για την παροχή της υπηρεσίας, κάτι που στην Ελλάδα δεν προβλέπεται.

Σε σχέση με την κρατική άδεια, έτσι έκρινε και το Πρωτοδικείο Αμβούρου με την απόφαση της 19.07.2023 - 304 O 277/22. Έκρινε δηλαδή ότι σύμβαση coaching με μέσα εξ αποστάσεως (video συνεδρίες) όπου ο coach δεν είχε αδειοδοτηθεί από κρατική αρχή, ήταν άκυρη με συνέπεια να μη δικαιούται αμοιβής (είναι άλλο το ζήτημα υπό το πρίσμα του ελληνικού δικαίου αν θα είχε αξίωση αδικαιολόγητου πλουτισμού έναντι του πελάτη). 

Συναφώς, το Πρωτοδικείο Ravensburg, απόφαση της 11.07.2023 - Az.: 5 O 25/23, έκρινε ότι όταν παρέχονται υπηρεσίες coaching σε επαγγελματία, δεν εφαρμόζεται ο σχετικός γερμανικός νόμος, καθότι αυτός αφορά μόνο "καταναλωτές".

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων. Διατέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστικού Δικαίου στη Νομική...

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ