logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Δεν είναι αντίθετη στο Ευρωπαικό Δίκαιο η πρακτική low cost αεροπορικών εταιριών να χρεώνουν επιπλεον για τη μεταφορά αποσκευών

01/10/2014

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG

Με την απόφαση στην υπόθεση C-487 το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την πρακτική ορισμένων αεροπορικών εταιριών να χρεώνουν επιπλέον για τη μεταφορά των αποσκευών των επιβατών. Παράλληλα όμως τόνισε πως η μεταφορά χειραποσκευής δεν μπορεί να επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέωση.

Πιο αναλυτικά, η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει στους αερομεταφορείς να χρεώνουν επιπλέον τους επιβάτες που επιθυμούν να παραδώσουν αποσκευή προς μεταφορά θεωρώντας πως η μεταφορά της αποσκευής αποτελεί αναγκαίο και προβλέψιμο στοιχείο της αερομεταφοράς και επομένως καλύπτεται από την τιμή του εισιτηρίου. Με βάση τη παραπάνω ρύθμιση επεβλήθη στην Ισπανική low cost αεροπορική εταιρία, Vueling, διοικητικό πρόστιμο επειδή το 2010 χρέωσε με 40€ επιπλέον  την J. Arias Villegas για την μεταφορά των αποσκευών της.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα που το έθεσε διοικητικό Πρωτοδικείο της Ισπανίας με αφορμή την παραπάνω υπόθεση έκρινε ότι η δωρεάν μεταφορά των αποσκευών δεν αποτελεί αναγκαίο και προβλέψιμο στοιχείο της αεροπορικής μεταφοράς, όπως, αντιθέτως, ισχύει με τις χειραποσκευές.

Η απόφαση αυτή είναι σημαντική γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει την δυνατότητα ύπαρξης διαφόρων επιχειρηματικών μοντέλων αεροπορικών εταιριών και ότι η αυξανόμενη ζήτηση για αεροπορική μεταφορά δικαιολογεί την ίδρυση αεροπορικών εταιριών που επιδιώκουν την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή εισιτηρίου (low cost αεροπορικές εταιρίες). Νομοθεσία που απαγορεύει αυτή την ευελιξία είναι αντίθετη στο δικαίωμα ελεύθερης τιμολόγησης και δυσχεραίνει την πραγματική σύγκριση τιμών που επιδιώκεται από το δίκαιο της Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές κάθε χώρας οφείλουν να προστατεύουν τους καταναλωτές από καταχρηστικές ρήτρες και λανθασμένες πρακτικές τιμολόγησης εξακριβώνοντας αν μια εταιρία τηρεί τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον νόμο κατά τη διαδικασία τιμολόγησης σε κάθε περίπτωση  και όχι να απαγορεύουν εξαρχής οποιαδήποτε διαφοροποίηση στη συνηθισμένη πρακτική.

Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ.

Πηγή: curia.europa.eu
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send