logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Η Επιτροπή μπορεί νομίμως να απαγορεύει την αλίευση σε αλιείς με άδεια αλίευσης σε επείγουσες πειρπτώσεις

24/10/2014

16/11/2017

Κανονισμός (ΕΕ) 650/2012 - Κανονισμός κληρονομικής διαδοχής, 2024
Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία, 2024

Με απόφαση του επί αιτήσεων αναιρέσως αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου το Ευρωπαικό Δικαστήριο έκρινε στις 14 Οκτωβρίου 2014 ότι η απαγόρευση αλίευσης πριν την λήξη ισχύος άδειας αλιείας από την Επιτρόπη δεν ανιτίθεται στο Δίκαιο της Ένωσης, αν αυτό επιβάλλεται από επείγουσα ανάγκη αποτρόπης περιβαλλοντικής απειλής. Παράλληλα, η Επίτροπη σε αυτή την περίπτωση δεν υποχρεούται σε αποζήμιωση των θιγομένων για την ζημία που υπέστησαν.

Αναλυτικότερα, το Δικαστήριο τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος από «σοβαρή απειλή για τη διατήρηση των έμβιων υδρόβιων πόρων ή για το θαλάσσιο οικοσύστημα που προκαλείται από αλιευτικές δραστηριότητες, και απαιτεί άμεσες ενέργειες», επιτρέπει τη  λήψη από την Επιτροπή προλήπτικών μέτρων. Συμφωνα με τα παραπάνω, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης των αποθεμάτων τόννου το 2008 στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο δικαιολογούσε την απόφαση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή δεν ενήργησε παρανόμως, δεδομένου ότι η λήψη επειγόντων μέτρων προβλέπεται από το δίκαιο της ΕΕ για την αποτροπή κινδύνων, επομένως, δεν υποχρεούται σε αποζημίωση για την αποκατάσταση των χορηγηθέντων ποσοτώσεων που δεν μπόρεσαν οι αλιείς να αξιόποιήσουν, λόγω της προωρης διακοπής της άδειάς τους.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φωτογραφία από wikimedia.org

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Δίκαιο Οροφοκτησίας, 2η έκδ., 2024