logo-print

Η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ του διαχωρισμού της μηχανής αναζήτησης της Google από τις άλλες υπηρεσίες της

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση

Έπειτα από τη διεξαγωγή μίας τετραετούς έρευνας σχετικά με την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στον Ευρωπαϊκό χώρο εκ μέρους της Google, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε τελικά σήμερα υπέρ του διαχωρισμού της μηχανής αναζήτησης από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της δημοφιλούς εταιρείας.

Η πρωτοφανής απόφαση της Ευρωβουλής μπορεί, ωστόσο, να λειτουργήσει μόνο ως πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ίδια δε διαθέτει την εξουσία να διατάξει την Google να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση. Είναι, επίσης, πιθανό το ψήφισμα αυτό να οδηγήσει στη λήψη μέτρων εναντίον του αμερικανικού κολοσσού από τις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο ψήφισμα της Ευρωβουλής τονίζεται ότι “η αγορά των μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση των συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού εντός μίας ενιαίας ψηφιακής αγοράς”, ενώ παρέχει στήριξη στην απόφαση της Commission να συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με τις εφαρμοζόμενες πρακτικές από τις μηχανές αναζήτησης.

Οι έρευνες σχετικά με τις πρακτικές της Google ξεκίνησαν το 2010, όταν ανταγωνιστές της ισχυρίστηκαν πως δίνει εξτρά προώθηση στα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Ευρωβουλής, όμως, η αντίδρασή της, όπως και αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: europarl.eu

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ