logo-print

Το Ηνωμένο Βασίλειο λογοκρίνει το πορνό

03/12/2014

16/11/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μόλις την περασμένη Τρίτη το σώμα ελέγχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων του Ηνωμένου Βασιλείου (Audiovisual Media Services Regulations) εισήγαγε μία σειρά νέων περιορισμών σχετικά με την παραγωγή και τη διακίνηση πορνογραφίας στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2003 (Communications Act) που τίθενται περιορισμοί ως προς το περιεχόμενο πορνογραφικού υλικού -προφανώς δεν αναφερόμαστε στην παιδική προνογραφία-.

Οι περιορισμοί που τίθενται είναι ιδιαίτερα πικάντικοι. Για παράδειγμα απαγορεύτηκαν όσες σεξουαλικές πράξεις θεωρούνται απειλητικές για τη ζωή, όπως ο στραγγαλισμός, το fisting και το facesitting. Παράλληλα, απαγορεύεται το πορνογραφικό υλικό να περιλαμβάνει υπερβολικά ραπίσματα (spanking), πλήρη περιορισμό και δέσιμο (full bondage) καθώς και γυναικεία εκσπερμάτιση. Την πλήρη λίστα, στην οποία βρίσκονται επίσης η ουρολαγνία και το υπερβολικό μαστίγωμα, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι νέοι αυτοί περιορισμοί αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρό πλήγμα στη βιομηχανία του LGBT και BDSM πορνό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι λάτρεις των απαγορευμένων, πλέον, μορφών πορνό θα πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους σε ξένες παραγωγές.

Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί αφορούν προς το παρόν μόνο υπηρεσίες Video on Demand, ενώ δεν προβλέπεται κάποιο πρόστιμο για τους παραβάτες που παρακολουθούν πορνό με τις παραπάνω πράξεις, παρά μόνο για τους παραγωγούς. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, είναι έντονες, καθώς θεωρείται ότι μία τέτοια κίνηση δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην επιβολή αντιστοίχων περιορισμών και στο διαδίκτυο.

Αυτό, ίσως, να αποτελούσε ένα ακόμη βήμα προς τον περιορισμό των ελευθεριών στο διαδίκτυο, σε μία χώρα όπου τα φαινόμενα λογοκρισίας (censoring) είναι, ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα συχνά.

Πηγή: independent.co.uk

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ