logo-print

Google News τέλος στην Ισπανία

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Από τις 16 Δεκεμβρίου η Google παύει να παρέχει την υπηρεσία Google News στην Ισπανία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη νέα νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, γνωστή ως Google tax, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο και θα επιτρέπει στους Ισπανούς εκδότες να επιβάλλουν χρεώσεις σε υπηρεσίες συλλογής ειδήσεων (news agreggators), όπως το Google News.

Τα επιχειρήματα της Google εναντίον του νέου νόμου είναι τρία. Πρώτον, όσον αφορά στην παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ισχυρίζεται ότι το απόσπασμα που εμφανίζει στα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα σύντομο και παραπέμπει στη σελίδα από όπου προέρχεται η είδηση. Δεύτερον, η ίδια Google δεν αποκομίζει κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος από την υπηρεσία Google News, καθώς δε διαφημίζεται στις ιστοσελίδες που παραπέμπει. Τρίτον, η ένταξη ενός news site στα αποτελέσματα του Google News είναι επιλογή των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας και ο λόγος είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι ιστοσελίδες αποκτούν προστιθέμενη αξία, καθώς αυξάνονται τα κλικ και, ως εκ τούτου, τα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Παράλληλα, η Google οδηγήθηκε στην απόφαση να αποσύρει την εν λόγων υπηρεσία από την ισπανική αγορά, καθώς ο νόμος δεν ορίζει τα ποσά τα οποία θα χρειαζόταν να καταβάλει στους διάφορους εκδότες. Να σημειωθεί ότι το 2013 η Γερμανία είχε υιοθετήσει ένα παρεμφερές νομοθετικό πλαίσιο για τα Google News. Στην πράξη, όμως, οι ιστοσελίδες που επιχείρησαν να αφαιρέσουν τα νέα τους από τα Google News είδαν τεράστια πτώση στην επισκεψιμότητά τους.

Η απόφαση της Google δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνολική πορεία των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια ο διαδικτυακός κολοσσός βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» στον ευρωπαϊκό χώρο, με τα πρόστιμα από εθνικές και κοινοτικές αρχές να επιβάλλονται το ένα πίσω από το άλλο.

Πολλοί ειδικοί αναρωτιούνται αν και πότε θα εξαντληθεί η υπομονή των ιθυνόντων της Google με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι δύσκολο να συμβεί από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή αγορά έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη Google, ωστόσο δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η ύπαρξη ενός συστήματος δύο ταχυτήτων, όπου οι υπηρεσίες που θα παρέχει η Google στην Ευρώπη θα απέχουν πολύ από εκείνες που είναι διαθέσιμες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πηγή: bbc.com

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ