logo-print

ΗΠΑ: Υπό όρους θα μπορούν να γίνουν αιμοδότες οι ομοφυλόφιλοι

24/12/2014

16/11/2017

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την άρση του αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών από την αιμοδοσία εισηγείται ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η εισήγηση αυτή, η οποία θα τεθεί επίσημα υπό διαπραγμάτευση εντός του 2015, ευθυγραμμίζει τις ΗΠΑ με την πολιτική άλλων χωρών επί του ζητήματος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον FDA, αμφιφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι άνδρες θα πρέπει να μπορούν να είναι δότες αίματος υπό την προϋπόθεση να μην έχουν έλθει σε σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες πριν την αιμοδοσία.

Ο αποκλεισμός βρίσκεται σε ισχύ από τα μέσα της δεκαετίας του 80 σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού του HIV. Η εισήγηση για την άρση του αποκλεισμού θα βασίστηκε σε νέες μελέτες της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (ΑΜΑ) και άλλων αρχών και ανεξάρτητων ερευνητών, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο εφ' όρου ζωής αποκλεισμός από την αιμοδοσία είναι ένα ακραίο και άτοπο μέτρο.

Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων LGBT δηλώνουν μόνο εν μέρει ικανοποιημένοι από την εισήγηση, καθώς, όπως ισχυρίζονται, παραμένουν κάποιοι αδικαιολόγητοι περιορισμοί εις βάρος των αμφιφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων ανδρών.

Πηγή: bbc.com

Ποινικός Κώδικας Ι
Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ