logo-print

Νόμιμη η άρνηση παροχής υπηρεσιών σε LGBT άτομα στο Μισισίπι

Από επιχειρήσεις και θρησκευτικούς οργανισμούς

07/04/2016

16/11/2017

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Νόμο που επιτρέπει στις θρησκευτικούς οργανισμούς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών σε ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα, απαγορεύοντας, παράλληλα, τη θέσπιση αντίθετων ρυθμίσεων από τις τοπικές κοινότητες, υπέγραψε την Τρίτη ο κυβερνήτης του Μισισίπι.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, η ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου στοχεύει στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων προστασίας και διεκδικήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ένα ξενοδοχείο θα μπορούσε να αρνηθεί την ενοικίαση ενός χώρου εκδηλώσεων για την τέλεση ενός γάμου ομοφύλων ή ένας κοσμηματοπώλης την πώληση βερών, οι εργοδότες θα μπορούσαν να απαγορέψουν στους τρανς εργαζόμενους τη χρήση του μπάνιου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό τους, ενώ δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να αρνηθούν τη χορήγηση πιστοποιητικού γάμου και οι δικαστές τη σύναψη γάμων, αν αυτό είναι αντίθετο στη θρησκεία τους, σύμφωνα με την Washington Post.

Σημειώνεται, ότι την προηγούμενη μέρα δικαστήριο της Πολιτείας είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό νόμο που απαγόρευε την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το περασμένο έτος το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. είχε νομιμοποιήσει τον γάμο ομοφύλων, κρίνοντας ότι η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι αντιτιθέμενες σε αυτό το νόμο δυνάμεις θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διεκδικήσουν την ακύρωσή του, όπως έγινε στη Βόρεια Καρολίνα, όπου νόμος περιόριζε τις επιλογές στις τουαλέτες για τα τρανς άτομα και απαγόρευε τις τοπικές κοινότητες να θεσπίσουν αντίθετες διατάξεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Ενδιαφέρον έχει ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις σε άλλες Πολιτείες των Η.Π.Α., όπως η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα και η Νότια Ντακότα, αποσύρθηκαν πριν τη ψήφισή τους, όταν μεγάλες εταιρίες, όπως η Coca-Cola, η Delta Airlines και η PayPal εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις και ακύρωσαν επενδύσεις.

Οι προτάσεις αυτών των νόμων προέκυψαν μετά τη περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς συντηρητικοί κυβερνήτες προέβαλαν την ανάγκη προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και όσων πιστεύουν ότι ο γάμος θα έπρεπε να συνάπτεται αποκλειστικά μεταξύ ετερόφυλων και ότι ο επαναπροσδιορισμός του φύλου δεν είναι δυνατός.

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και πολιτικοί υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν προστατεύουν το προαναφερθέν δικαίωμα, αλλά, αντιθέτως, εξυπηρετούν αποκλειστικά την εισαγωγή διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Πηγή: nytimes.com

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send