logo-print

Η Παλαιστίνη αναγνωρίζει επίσημα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

08/01/2015

16/11/2017

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση

Με έγγραφο που υπογράφει ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, η Παλαιστίνη αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (International Criminal Court) από τις 13 Ιουνίου 2014.

Το έγγραφο, το οποίο παρελήφθη την 1η Ιανουαρίου 2015, αποτελεί επίσημη αποδοχή τη δικαιοδοσίας του ICC και γίνεται με βάση το άρθρο 12 παράγραφος 3 του Καταστατικού της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο λόγος υποβολής του εκ μέρους της Παλαιστίνης είναι ότι επιτρέπει στο Δικαστήριο να διερευνήσει κατηγορίες σχετικά με εγκλήματα που φέρονται να διεπράχθησαν στο παρελθόν στην περιοχή της Παλαιστίνης, όπως εκείνα του περασμένου Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2014 το Ισραήλ προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών εναντίον Παλαιστίνιων, ως απάντηση στην απαγωγή και τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC, στις 2 Ιανουαρίου η Παλαιστίνη μεταβίβασε στα Ηνωμένα Έθνη και άλλα έγγραφα που αφορούν την ένταξή της στο Καταστατικό της Ρώμης αλλά και άλλες συνθήκες, τα οποία και εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Η αναγνώριση της δικαιοδοσίας του ICC δεν συνεπάγεται την απευθείας έναρξη ερευνών εκ μέρους του Δικαστηρίου. Εναπόκειται στον εισαγγελέα του Δικαστηρίου να κρίνει το κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια για την έναρξή της, ενώ όπου κριθεί απαραίτητα, απαιτείται και η έγκριση των δικαστών του ICC.

Πηγή: icc-cpi.int

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send