logo-print

Σύσταση ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη για την εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο

19/01/2016

29/01/2018

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.

Την  ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου στην Χάγη που θα ερευνήσει και θα δικάσει τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους Αλβανούς αντάρτες κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του ανταρτοπόλεμου στο Κοσσυφοπέδιο της περιόδου 1998-99, ανακοίνωσε η Ολλανδική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Δικαστήριο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, θα εκδικάσει σοβαρά εγκλήματα που φαίνεται να διαπράχθηκαν την περίοδο 1990-2000 από τα μέλη του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου κατά των εθνοτικών μειονοτήτων και των πολιτικών αντιπάλων.

Το Δικαστήριο, που θα αποτελείται από διεθνείς δικαστές, θα εφαρμόσει το δίκαιο του Κοσσυφοπεδίου, καθιστώντας το, έτσι, ένα εθνικό δικαστήριο που θα εδρεύει εκτός του εδάφους της χώρας και όχι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

Το Δικαστήριο θα εδρεύει εκτός της χώρας, έπειτα από διαβούλευση μεταξύ της ΕΕ και των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Ολλανδίας, καθώς συχνά οι ύποπτοι αντιμετωπίζονται εντός της χώρας ως πολέμιοι της ελευθερίας, ενώ οι μάρτυρες νιώθουν ότι απειλούνται.

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τη δημιουργία του Δικαστηρίου τον Αύγουστο, ενώ και η τελική συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Πηγή: government.nl

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send