logo-print

Πτωτική πορεία για την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο (χάρτης)

13/02/2015

29/01/2018

Πολιτειολογία
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η ελευθερία του Τύπου περιορίστηκε δραματικά σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, όπως επισημαίνεται στην ετήσιο κατάλογο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2015.

Οι μαζικές παρακολουθήσεις από υπηρεσίες κρατών της Δύσης, οι ένοπλες συγκρούσεις, η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή αλλά και της Boko Haram στη Νιγηρία, ήταν ορισμένοι από τους λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση της κατάστασης αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Η Ελλάδα (91η) βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ανεβαίνοντας 8 θέσεις μετά από την πτωτική πορεία 56 θέσεων που ξεκίνησε από το 2009.

Τα αίτια δεν είναι άλλα από την αστυνομική βία εναντίον δημοσιογράφων, όπως ο Μανώλης Κυπραίος και ο Μάριος Λώλος, αλλά και το κλίμα βίας που ενισχύθηκε από τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και την αδυναμία λήψης μέτρων για την προστασία των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση.

Σημαντικός ήταν, όμως, και ο ρόλος της κρίσης, καθώς οδήγησε στην έλλειψη πλουραλισμού απόψεων στα μέσα ενημέρωσης.

Η γενικότερη πτωτική πορεία είναι ιδιαίτερα εμφανής στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων να σημειώνουν αξιοσημείωτη μεταβολή προς το χειρότερο σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισλανδία και η Ανδόρα.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία, όπου σύμφωνα με την αναφορά “οι απειλές από τη Μαφία καθώς και οι αδικαιολόγητες αγωγές για δυσφήμηση έχουν εκτοξευθεί στα ύψη”, έπεσε 24 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Ανδόρα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη πτώση από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο (27 θέσεις), εξαιτίας της “έλλειψης ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης από οικονομικά, πολιτικά και θρησκευτικά συμφέροντα”.

Σε πολλές χώρες όπου η κατάσταση ήταν ήδη άσχημη για τους δημοσιογράφους και τον Τύπο, η κατάσταση επιδεινώθηκε, όπως για παράδειγμα η Βενεζουέλα (137η), η Λιβύη (154η) και η Ρωσία (152η).

Η διαμάχη για τα Wikileaks και η άσκηση πιέσεων σε δημοσιογράφους από την κυβέρνηση, οδήγησε τις ΗΠΑ στη συνέχιση της πτωτικής τους πορείας (49η), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε μόλις μία θέση (34η).

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από την "γενέτειρα της Αραβικής Άνοιξης" Τυνησία, αλλά και ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό. Η Μογγολία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο, ανεβαίνοντας 34 θέσεις στη σχετική κατάταξη (54η). Στην πρώτη θέση, για 5η συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Φινλανδία, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τη Δανία.

Ο κατάλογος "World Press Freedom Index" συντάσσεται από δημοσιογράφους σε 180 χώρες με βάση διάφορες παραμέτρους, όπως το νομικό καθεστώς, τις υποδομές, την ελευθερία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

 

 

Με πληροφορίες από telegraph.co.uk και index.rsf.org

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send