logo-print

Απαλλαγή από δημοτικό τέλος των διαφημίσεων σε σταθμούς, στάσεις και οχήματα των μέσων μαζικής μεταφοράς

14/02/2015

16/11/2017

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR

Διαφημιστική εταιρεία διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη γιατί κλήθηκε να καταβάλει στο δήμο Αθηναίων τέλος για τις διαφημίσεις προϊόντων που τοποθέτησε για λογαριασμό πελατών της σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Δ/νση Προσόδων του δήμου, ερμηνεύοντας τη σχετική διάταξη (άρθρο 99 παρ.1 ν. 4199/2013), υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να απαλλαγεί από το τέλος.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η απαλλαγή είναι δυνατή μόνον στην περίπτωση των ΕΚΟ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο για τις διαφημίσεις που αφορούν τις δραστηριότητές τους και όχι για τις διαφημίσεις εμπορικών προϊόντων που γίνονται για  λογαριασμό τρίτων.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι το πρόβλημα έγκειται στην ερμηνεία και την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι ο σκοπός του νόμου είναι, με την απαλλαγή από το τέλος των διαφημίσεων αυτών, να καταστήσει τους χώρους και τα μέσα των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ ελκυστικούς στη διαφημιστική δραστηριότητα.

Ο σκοπός αυτός δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η απαλλαγή περιοριζόταν μόνο σε ανακοινώσεις προς το επιβατικό κοινό των ΔΕΚΟ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο.

Η Αρχή έθεσε την άποψη αυτή υπόψη της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Αθηναίων και της Δ/νσης Επιβατικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Η τελευταία συντάχθηκε με τη θέση του Συνηγόρου και απηύθυνε έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά όλοι οι δήμοι της χώρας.

Κατόπιν της θετικής αυτής εξέλιξης, ο δήμος Αθηναίων ενημέρωσε την Αρχή ότι δεν θα προβεί στην βεβαίωση του τέλους σε βάρος της διαφημιστικής εταιρείας.

Φωτογραφία από wikimedia.org

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send