logo-print

Πρώτη στην Ευρώπη η Νομική Σχολή Αθηνών

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα προπτυχιακών φοιτητριών της Νομικής Σχολής Αθηνών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ELSA Human Rights Moot Court Competition 2014-2015) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο.

Διαγωνιζόμενες με άλλα 15 πανεπιστήμια που προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι προπτυχιακές φοιτήτριες Στέλλα Μαυρομμάτη, Δήμητρα Σεραφειμίδη και Μυρτώ Σταυρίδη κατέκτησαν την πρώτη θέση κατά τις προφορικές αναπτύξεις ενώπιον των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και απέσπασαν το Βραβείο «Council of Europe», εξασφαλίζοντας τρεις θέσεις πρακτικής άσκησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Μυρτώ Σταυρίδη τιμήθηκε με το Βραβείο για την καλύτερη Ομιλήτρια του Διαγωνισμού, κερδίζοντας μια θέση πρακτικής άσκησης στο Γραφείο Διασύνδεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες.

Να τονιστεί ότι στους «16» του διαγωνισμού βρέθηκαν, πέραν της νομικής Αθηνών, και οι ομάδες του ΑΠΘ και Δημοκρίτειου, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερη επιτυχία για τη χώρα μας.

Η ομάδα της Αθήνας συνεπικουρούνταν από τις προπονήτριες διδακτορικές φοιτήτριες Δήμητρα Παπαγεωργίου και Εύα Τζαβαλά, καθώς και από την Ειρήνη Ανδρικάκη και τον Μάνο Γιακουμάκη, μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό κατά την περασμένη χρονιά. Ολόκληρη η ομάδα τελούσε υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών, Μαρίας Γαβουνέλη.

Το θέμα του διαγωνισμού έθετε περίπλοκα νομικά ζητήματα σχετικά με το δικαίωμα αναγνώρισης γάμου ομοφύλων που έχει τελεστεί στην αλλοδαπή, προβλήματα αναγνώρισης μητρότητας τέκνων γεννημένων στα πλαίσια ομοφυλοφιλικής σχέσης και νομικά διλήμματα ευθανασίας.

Η σαρωτική νίκη της ομάδας προσθέτει μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό της Νομικής Σχολής Αθηνών σε διεθνείς εικονικές δίκες και γεμίζει άπαντες αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνικού Πανεπιστημίου σε ένα ευρωπαϊκό, ανταγωνιστικό πλαίσιο.

Πληροφορίες από elsa-greece.org

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου