logo-print

Ιστορική νίκη για το net neutrality στις ΗΠΑ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Μεγάλη νίκη για το ανοικτό διαδίκτυο, καθώς την περασμένη Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ενέκρινε τους ισχυρότερους κανόνες προστασίας της ουδετερότητας του διαδικτύου (net neutrality) μέχρι σήμερα.

Μία όσο το δυνατόν πιο κατανοητή επεξήγηση του τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της FCC.

Η ιστορική ψηφοφορία για το μέλλον του διαδικτύου ήταν οριακή (3-2) αποτελεί σημαντικό πλήγμα στα συμφέροντα ισχυρών παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, όπως η Comcast και η Verizon, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τις υποχρεώσεις τους αυστηροποιήθηκε σημαντικά.

Κάνοντας δεκτή την εισήγηση του Προέδρου της, Thomas Wheeler, η FCC έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει τους παρόχους από κινήσεις όπως το μπλοκάρισμα sites και εφαρμογών ή ο περιορισμός της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Το σημαντικότερο σημείο τριβής, όμως, μεταξύ των ISPs απ' τη μία και των πολιτών, αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Amazon, η Google και το eBay από την άλλη, ήταν η δυνατότητα επί πληρωμή παροχής ταχύτερων γραμμών ίντερνετ.

Η σθεναρή αντίθεση των τεχνολογικών κολοσσών στο σημείο αυτό, σε συνάρτηση με την άνευ προηγουμένου συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση (4 εκατομμύρια), οδήγησαν την FCC στο να κατατάξει το διαδίκτυο ως υπηρεσία κοινλής ωφέλειας, βάζοντας τέλος στις διεκδικήσεις των ISPs.

Περισσότερες πληροφορίες στο times.com

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Ανώνυμες Εταιρίες
send