logo-print

Αντισυνταγματικοί οι περιορισμοί αναφορικά με τον τόπο διαμονής όσων τέλεσαν σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα

04/03/2015

16/11/2017

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

Οι περιορισμοί σχετικά με τον τόπο διαμονής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα παραβιάζουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Η απόφαση αφορά στις διατάξεις ενός νόμου που ισχύει από το 2006 στο San Diego (γνωστού ως Jessica's law).

Ο νόμος αυτός απαγόρευε στους σεξουαλικούς εγκληματίας (sex offenders) να διαμένουν σε απόσταση 2.000 ποδιών (περίπου 600 μέτρων) από μέρη στα οποία συγκεντρώνονται παιδιά, όπως πάρκα και σχολεία, ανεξαρτήτως αν τα εγκλήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί αφορούσαν ανήλικους.

Αφορμή για την προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου αποτέλεσε η έλλειψη ικανού αριθμού σπιτιών στο San Diego, που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων αυτών σύμφωνα με το νόμο.

Αυτό οδήγησε στην αύξηση του φαινομένου των άστεγων σεξουαλικών εγκληματιών, η επιτήρηση των οποίων υπό αυτές τις συνθήκες αποτελούσε κίνδυνο για τους πολίτες, σύμφωνα πάντα με το δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε πως η μαζική εφαρμογή του εν λόγω νόμου αφενός παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας των εγκληματιών που βρίσκονται έξω με εγγύηση, και αφετέρου δεν έχει ορθολογική σχέση με την επίτευξη του στόχου της προστασίας των παιδιών από παιδεραστές.

Πηγή: jurist.org

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ