logo-print

Η Αργεντινή κινείται δικαστικά εναντίον των εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου στα Φώκλαντ

18/04/2015

16/11/2017

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εκ νέου ένταση, αυτή τη φορά νομικής φύσεως, φαίνεται πως δημιουργείται στα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντίνους).

Ο αρμόδιος για ζητήματα που σχετίζονται με τα νησιά υπουργός της Αργεντινής, Daniel Filmus, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η χώρα του κινεί νομικές διαδικασίες εναντίον όσων αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών πραγματοποιούν εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νησιά Φώκλαντ.

Ο Filmus ισχυρίζεται ότι οι εξορύξεις αυτές είναι παράνομες, καθώς τα νησιά ανήκουν στο κράτος της Αργεντινής, ενώ προειδοποιεί πως τα δικαστήρια μπορούν να επιβάλουν βαρύτατα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια, εάν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι.

Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου απαντούν πως η κίνηση της Αργεντινής αποτελεί μία μορφή εκφοβισμού, η οποία θα πέσει στο κενό.

Οι κάτοικοι των νήσων Φώκλαντ, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό βρετανική κυριαρχία σε ποσοστό 99,8% το 2013, φαίνεται πως παίρνουν το μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και σε αυτή την περίπτωση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των νήσων δήλωσε πως οι κάτοικοί τους έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους τους όρους της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής τους, απορρίπτοντας τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Αργεντινής.

Πηγή: bbc.com

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send