logo-print

Οι Η.Π.Α. αίρουν την απαγόρευση εξαγωγής εγχώριου πετρελαίου

Μετά από τέσσερις δεκαετίες οι Η.Π.Α. προσπαθούν να ανταγωνιστούν τη Ρωσία και τον Ο.Π.Ε.Κ. στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου

17/12/2015

29/01/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι Η.Π.Α. βρίσκονται στα πρόθυρα άρσης της απαγόρευσης της πλειονότητας των εξαγωγών αργού πετρελαίου, που ισχύει εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δίνοντας έτσι ένα απότομο τέλος στις πολύχρονες διαμάχες που προκαλούνταν από την εγχώρια βιομηχανία. 

Την περασμένη Τρίτη διαπραγματευτές του Κογκρέσου ολοκλήρωσαν μια εκτεταμένη συμφωνία που δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να καταργήσει την απαγόρευση, προβλέποντας παράλληλα προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Αν η συμφωνία εγκριθεί θα είναι μια μεγάλη νίκη για την πετρελαϊκή βιομηχανία των Η.Π.Α. και για τους Ρεπομπλικάνους, οι οποίοι θεωρούν αυτή την απαγόρευση ως ένα αρχαϊκό κειμήλιο της εποχής του εμπάργκο του Αραβικού πετρελαίου.

Οι επικριτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι η άρση της θα βοηθήσει τις γεωτρήσεις των Η.Π.Α. να εκτοξευτούν και να γίνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας έτσι μια εναλλακτική λύση στους συμμάχους τους απέναντι στη Ρωσία και του Ο.Π.Ε.Κ..

Οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών Δημοκρατικών στη Γερουσία, λένε ότι η άρση της απαγόρευσης θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στη διύλιση πετρελαίου και την κατασκευή πλοίων, ενώ περισσότερες γεωτρήσεις θα βλάψουν το περιβάλλον και θα αυξήσουν τον αριθμό των αμαξοστοιχιών που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.

Η άρση της απαγόρευσης ήταν ύψιστης προτεραιότητας των Ρεπουμπλικάνων για το παρόν νομοσχέδιο και την εξασφάλισαν προσφέροντας ως αντάλλαγμα μέτρα που ήθελαν οι Δημοκρατικοί για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρόλο που ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, ήταν αντίθετος στο μέτρο, όπως και πολλοί άλλοι Δημοκρατικοί, φαίνεται πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο σημείωσε ιστορικό χαμηλό εντεκαετίας αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας τιμή κάτω των $40 το βαρέλι, βοήθησε ώστε να αρθούν οι ανησυχίες του περί αύξησης της τιμής της βενζίνης για τους καταναλωτές ως συνέπεια της άρσης της απαγόρευσης.

Τέλος, το νομοσχέδιο επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου για ένα έτος εάν αποφασίσει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ή μια διοικητική αρχή δηλώσει ότι οι εξαγωγές προκαλούν εγχώρια έλλειψη πετρελαίου ή αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Πηγή: reuters.com

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
send