logo-print

Οι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους υπερβαίνουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης

27/04/2015

16/11/2017

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε (υπόθεση C-424/13) ότι η προστασία που προβλέπεται στο δίκαιο της Ένωσης για τα ζώα κατά τη μεταφορά τους υπερβαίνει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το ΔΕΕ διατύπωσε την άποψη ότι οι απαιτήσεις σχετικά με τα διαστήματα ποτίσματος και παροχής τροφής, και σχετικά με τη διάρκεια του ταξιδιού και του χρόνου αναπαύσεως εφαρμόζονται επίσης ως προς το τμήμα της μεταφοράς που πραγματοποιείται εκτός της Ένωσης.

Ο νομοθέτης της Ένωσης, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων ως ευαίσθητων όντων ρύθμισε λεπτομερώς, μέσω ενός κανονισμού, την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά (Κανονισμός αριθ. 1/2005 του Συμβουλίου 22/12/2004).

Ο κανονισμός αυτός βασίζεται, αφενός, στην αρχή κατά την οποία τα ζώα δεν πρέπει να μεταφέρονται υπό συνθήκες ικανές να τους προξενήσουν τραυματισμούς ή αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και, αφετέρου, στην εκτίμηση ότι η καλή διαβίωση των ζώων προϋποθέτει ότι οι μεταφορές μεγάλης διάρκειας θα πρέπει να περιορίζονται κατά το δυνατόν.

Το Bayerischer Verwaltungsgerichtshof (Βαυαρικό διοικητικό πρωτοδικείο), ερωτά κατά πόσον οι απαιτήσεις σχετικά με το ημερολόγιο ταξιδίου, καθώς και με τη δυνατότητα της αρμόδιας αρχής του τόπου αναχωρήσεως να απαιτήσει, ενδεχομένως, μεταβολές, έχουν επίσης εφαρμογή, σε περίπτωση μεταφοράς από κράτος μέλος προς τρίτο κράτος, στο τμήμα του ταξιδιού που πραγματοποιείται εκτός της Ένωσης.

Με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το Δικαστήριο δίνει καταφατική απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα.

Ειδικότερα, προκειμένου να μπορεί να εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του τόπου αναχωρήσεως μια μεταφορά που συνεπάγεται μεγάλης διάρκειας ταξίδι ίππων, βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, ο διοργανωτής του ταξιδιού οφείλει να υποβάλει ένα ημερολόγιο ταξιδίου το οποίο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να παρέχει ενδείξεις ότι θα τηρηθούν οι διατάξεις του κανονισμού, μεταξύ άλλων και για το τμήμα του ταξιδιού που θα πραγματοποιηθεί εκτός Ένωσης.

Ο προγραμματισμός του ταξιδιού, όπως αυτός προκύπτει από το ημερολόγιο ταξιδίου, πρέπει να καταδεικνύεται ότι η προβλεπόμενη μεταφορά θα τηρεί, μεταξύ άλλων, τις τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τα διαστήματα ποτίσματος και παροχής τροφής, και σχετικά με τη διάρκεια του ταξιδιού και του χρόνου αναπαύσεως.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, ο κανονισμός δεν εξαρτά τις μεταφορές ζώων με σημείο αναχώρησης εντός του εδάφους της Ένωσης και με προορισμό τρίτες χώρες από ειδικό καθεστώς αδειοδοτήσεως, το οποίο να διακρίνεται από εκείνο που εφαρμόζεται στις μεταφορές εντός της Ένωσης.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send