logo-print

Τέλος εποχής για το Grooveshark

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τέλος εποχής για τη δημοφιλή διαδικτυακή μουσική πλατφόρμα Grooveshark, καθώς όπως ανακοίνωσε στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας της, κλείνει οριστικά.

Η απόφαση ελήφθη στα πλαίσια του συμβιβασμού της Grooveshark με τις δισκογραφικές εταιρείες, έπειτα από σειρά μηνύσεων που είχαν υποβληθεί εις βάρος της για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, από εταιρείες όπως η Universal, η Warner Bros και η Sony.

Το Grooveshark ιδρύθηκε το 2006 και προσέλκυσε αμέσως δεκάδες εκατομμύρια χρήστες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να “ανεβάσουν” και να μοιραστούν με το κοινό οποιοδήποτε τραγούδι επιθυμούσαν.

Η εταιρεία ήρθε σε ακόμη πιο δεινή θέση, όταν αποκαλύφθηκε πως όχι απλά επέτρεπε στους χρήστες να ανεβάζουν τη μουσική που επιθυμούν, αλλά απαιτούσε και από τους εργαζομένους της να πράξουν το ίδιο, σε μία προσπάθεια επέκτασης της βάσης δεδομένων της.

«Δεν εξασφαλίσαμε άδειες από τους νόμιμους κατόχους της συντριπτικής πλειοψηφίας των τραγουδιών που υπήρχαν στην υπηρεσία μας και αυτό ήταν λάθος μας. Απολογούμαστε, χωρίς καμία επιφύλαξη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Grooveshark, η δημοσίευση της οποίας αποτέλεσε πιθανότατα μέρος του συμβιβασμού.

Άμεσα ήταν τα προβλήματα για δεκάδες μουσικές ιστοσελίδες που βασίζονταν στη Grooveshark, όπως το kasetophono, οι οποίες θα πρέπει τώρα να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παροχής των υπηρεσιών τους.

Πηγή: arstechnica.com

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ