logo-print

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο "βομβιστής της Βοστώνης"

Αναμένεται, ωστόσο, να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου εκτελεστεί η ποινή

16/05/2015

16/11/2017

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ

Ο βομβιστής της Βοστώνης, Dzhokhar Tsarnaev, καταδικάστηκε σε θάνατο για το ρόλο του στη επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων και άφησε πάνω από 260 τραυματίες.

Δεκαεπτά από τις τριάντα συνολικά κατηγορίες για τις οποίες είχε κριθεί ένοχος ο 21χρονος από τους ενόρκους τον Απρίλιο, επέσυραν τη θανατική ποινή.

Το δικαστήριο επέβαλε την ποινή, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν ελαφρυντικά στοιχεία τόσο από μέλη της οικογένειας όσο και άλλους μάρτυρες, όπως η Helen Prejean, μια καθολική μοναχή που αντιτίθεται στη θανατική ποινή.

Ο Tsarnaev, ο οποίος θα έχει, εφόσον το επιθυμεί, την ευκαιρία να μιλήσει για την καταδίκη του, έγινε ο νεότερος από τους 62 θανατοποινίτες που αναμένουν την εκτέλεσή τους από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Παρά την καταδίκη του, ωστόσο, θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν χρονοβόρες διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίων, έως ότου αυτή εκτελεστεί.

Αρκετοί από τους φερόμενους ως “ομοσπονδιακούς θανατοποινίτες” (federal death row) περιμένουν τη διαδικασία των εφέσεων να ολοκληρωθεί για περισσότερα από 20 χρόνια.

Παρ' όλη, μάλιστα, την προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης για “fast-track” εκτελέσεις σε περιπτώσεις “δημοσίου συμφέροντος”, ειδικοί επισημαίνουν ότι ο Tsarnaev δε θα μπορούσε να εκτελεστεί σε διάστημα συντομότερο από δέκα χρόνια από την καταδίκη του.

Πηγη: theguardian.com

Φωτογραφία από wikimedia.org

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ