logo-print

ΕΕ: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Εξασφαλίζεται η πλήρης ιχνηλασιμότητα των μεταφορών κεφαλαίων τόσο εντός της Ένωσης, όσο και προς και από αυτήν

20/05/2015

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν σήμερα ένα πακέτο νέων κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην ΕΕ, σε μία κίνηση που εντάσσεται στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής ατζέντας για την ασφάλεια που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα.

«Οι νέοι κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος που εγκρίθηκαν σήμερα θα μας βοηθήσουν να ακολουθήσουμε τα χρήματα και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα το ξέπλυμα χρήματος αλλά και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», δήλωσε η Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, Věra Jourová.

Το νέο, ενισχυμένο πλαίσιο θα συμβάλει στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος:

  • διευκολύνοντας το έργο των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών (FIU) από διάφορα κράτη μέλη για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ύποπτων μεταφορών χρημάτων και προάγοντας την ανταλλαγή πληροφοριών,
  • θεσπίζοντας μιας ενιαία πολιτική έναντι των χωρών εκτός ΕΕ στις οποίες υπάρχει ανεπαρκές καθεστώς αναφορικά με την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας,
  • εξασφαλίζοντας την πλήρη ιχνηλασιμότητα των μεταφορών κεφαλαίων τόσο εντός της Ένωσης, όσο και προς και από αυτήν.

Ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου 2013, η Επιτροπή είχε εγκρίνει πρόταση οδηγίας για το ξέπλυμα χρήματος (Fourth Anti-Money Laundering Directive), το οποίο αποτελείται από δύο νομικές πράξεις:

  • Μια οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
  • Έναν κανονισμό σχετικά με τις πληροφορίες που συνοδεύουν τις μεταφορές χρηματικών ποσών για την εξασφάλιση της «δέουσας ιχνηλασιμότητας» αυτών των μεταφορών.

Το πακέτο έλαβε την έγκριση των Υπουργών τον Ιούνιο του 2014, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες.

Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο και η Επιτροπή συμφώνησαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για την ενίσχυση, μάλιστα, της αποτελεσματικότητας των νέων κανόνων ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, τα δύο όργανα απηύθυναν έκκληση για συντονισμένη δράση σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η δημοσίευση του πακέτου στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο - Ιούλιο, ενώ η διαδικασία καθοδήγησης των κρατών - μελών για την εφαρμογή της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες (η περίοδος εφαρμογής είναι δύο χρόνια).

Πηγή: europa.eu

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ