logo-print

Νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό διεθνών ΜΚΟ ψήφισε η Ρωσική βουλή

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση των δραστηριοτήτων εντός Ρωσίας, σε όποια ΜΚΟ κηρυχθεί «ανεπιθύμητη» από τον γενικό εισαγγελέα

21/05/2015

16/11/2017

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η Κάτω βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει τον αποκλεισμό διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) από τη χώρα, εφόσον θεωρηθεί ότι «συνιστούν απειλή για τη συνταγματική τάξη, την άμυνα ή την ασφάλεια της Ρωσίας».

Ο νόμος αυτός αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση στις ΜΚΟ στη Ρωσία, έπειτα και από την επιβολή των νέων κανόνων το 2012, οι οποίοι υποχρεώνουν τις ομάδες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγραφούν σε μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως «ξένοι πράκτορες».

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από ως μια προσπάθεια φίμωσης των διαφωνούντων.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση των δραστηριοτήτων εντός Ρωσίας, σε όποια ΜΚΟ κηρυχθεί «ανεπιθύμητη» από τον γενικό εισαγγελέα, εισάγοντας παράλληλα ένα αυστηρό πλαίσιο για τους παραβάτες, το οποίο περιλαμβάνει χρηματικές ποινές, καταναγκαστική εργασία, περιορισμούς στη διακίνηση αλλά και φυλάκιση έως και έξι χρόνια.

Έπειτα από την έγκριση της κάτω βουλής, το νομοσχέδιο αναμένεται να κερδίσει την απαραίτητη υποστήριξη της άνω βουλής της κρατικής Δούμα και να υπογραφεί στη συνέχεια από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι δε θα επιτρέψει στη Δύση να χρησιμοποιήσει ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων για να υποδαυλίσει αναταραχές στη Ρωσία, όπως έγινε στην Ουκρανία με την ανατροπή, τελικά, του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Τη λίστα των ξένων ΜΚΟ που έχουν καταχωρηθεί ως «ξένοι πράκτορες» στο μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μπορείτε να βρείτε στο hrw.org

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ