logo-print

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την Κούβα από τη λίστα με τα «κράτη-χορηγούς της τρομοκρατίας»

Μία κίνηση ιστορικής σημασίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο αποκατάστασης των -παγωμένων από το 1961- διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

31/05/2015

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αφαίρεσε την Παρασκευή και επίσημα την Κούβα από τον κατάλογο των «κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας», μία κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή από τον περασμένο Απρίλιο.

Η διαγραφή της Κούβας από τον κατάλογο αυτό δίνει τέλος σε μία σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης οικονομικής υποστήριξης από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και απαγορεύσεων σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας και τις εξαγωγές όπλων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αρθεί όλες οι κυρώσεις, η αφαίρεση της Κούβας από τον κατάλογο είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες από τις ΗΠΑ να επενδύσουν στη χώρα.

Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε αλλεπάλληλους γύρους διαπραγματεύσεων από τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, είναι κοντά σε συμφωνία και για την επαναλειτουργία των αμερικανικών πρεσβειών.

Αυτή τη στιγμή, οι μόνες χώρες που έχουν απομείνει στο σχετικό κατάλογο με τους «χορηγούς της τρομοκρατίας» είναι το Ιράν, η Συρία και το Σουδάν.

Πηγή: jurist.org

Φωτογραφία από flickr.com

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24