logo-print

Υπέρ της απαγόρευσης των βασανιστηρίων σε κρατούμενους η Γερουσία των ΗΠΑ

Με μεγάλη πλειοψηφία και διακομματική υποστήριξη

17/06/2015

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 20 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν κατά, η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε τελικά την τροπολογία, η οποία απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων σε κρατούμενους, προλαμβάνοντας έτσι την επανάληψη μυστικών προγραμμάτων βασανιστηρίων της CIA, όπως αυτά που είδαν τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας.

Η τροπολογία, η οποία είχε διακομματική υποστήριξη, επικυρώνει στην ουσία την απαγόρευση τεχνικών ανάκρισης οι οποίες αποτελούν βάναυση και εξευτελιστική μεταχείριση, όπως ο εικονικός πνιγμός και η στέρηση ύπνου, οι οποίες αναπτύχθηκαν από τη CIA, υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Η τροπολογία εγκρίθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 78 υπέρ και 21 κατά.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της πλειοψηφίας, Mitch McConnell, καταψήφισαν την τροπολογία, παρά την παθιασμένη έκκληση του συναδέλφου τους, John McCain, ο οποίος υπήρξε θύμα βασανιστηρίων κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, να αποφύγουν το «σκοτεινό μονοπάτι του να θυσιάσουν τις αξίες τους για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ασφάλειας της χώρας».

Η τροπολογία, γνωστή ως McCain-Feinstein, κωδικοποιεί μια υπάρχουσα απαγόρευση των βασανιστηρίων που θεσπίστηκε με εκτελεστικό διάταγμα από τον Barack Obama, λίγο μετά την εκλογή του το 2009.

Σε περίπτωση που η τροπολογία εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι πιο δύσκολο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να επαναλάβουν τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της κυβέρνησης Μπους.

Επιπρόσθετα, η τροπολογία αυτή θα επικυρώσει το δεύτερο σκέλος του διατάγματος του Προέδρου Obama, το οποίο επιβάλει το δικαίωμα του Ερυθρού Σταυρού να έχει πρόσβαση στους κρατουμένους σε φυλακές των ΗΠΑ, ευθυγραμμίζοντας τις ΗΠΑ με τις προβλέψεις της Σύμβασης της Γενεύης.

Πηγή: theguardian.com

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send