logo-print

Debate Ευρωβουλευτών για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Julia Reda και ο Jean-Marie Cavada συζητούν για το δικαίωμα των πολιτών να μοιράζονται τις δικές τους φωτογραφίες από δημόσια κτήρια

05/07/2015

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Έχουν οι πολίτες το δικαίωμα να μοιράζονται τις δικές τους φωτογραφίες από δημόσια κτήρια; Τί γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα; Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, υπάρχουν ήδη περιορισμοί.

Την άλλη εβδομάδα, στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές συζητούν την πιθανότητα επέκτασης αυτής της απαγόρευσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το europarl.europa ζήτησε από δύο ευρωβουλευτές να πουν τη γνώμη τους.

Η Julia Reda (Πράσινοι, Γερμανία), έγραψε έκθεση πρωτοβουλίας για τα πνευματικά δικαιώματα, με την οποία τροφοδοτεί τις επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικαιροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή.

Στην έκθεσή της προτείνει την ελευθερία του πανοράματος , δηλαδή την ελεύθερη λήψη και χρήση φωτογραφιών δημοσίων κτηρίων, σε όλη την Ευρώπη.

Η "ελευθερία του πανοράματος", είναι η απόδειξη ότι η δημόσια σφαίρα υπάρχει προς όφελος όλων.

Ένα κτήριο ή ένα άγαλμα προστατεύεται από τον νόμο αλλά η προστασία αυτή τελειώνει εκεί που αρχίζει η προστασία της δημόσιας σφαίρας.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα, για να ισχύει και να γίνεται αποδεκτή η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρέπει να δώσει χώρο σε εκείνους που θέλουν να εκφράζονται μέσα από εικόνες, κείμενα, έργα τέχνης.

Η "ελευθερία του πανοράματος", δίνει ανάσα σε όσους δημιουργούν και σε πάνω από 500 εκατομμύρια συγγραφείς σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη ο Jean-Marie Cavada (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), έχει αντίθετη άποψη και με τροπολογία του προτείνει ότι για την εμπορική χρήση και αναπαραγωγή δημόσιων κτηρίων θα χρειάζεται άδεια από τον δικαιούχο.

Η τροπολογία αυτή εγκρίθηκε από την επιτροπή Νομικών Θεμάτων, ωστόσο οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν για την έκθεση και την ελευθερία του πανοράματος, στην ολομέλεια.

Με την πρότασή μου προσπάθησα να ακυρώσω τα σχέδια της Julia Reda, που θέλουν να επιβάλουν την απαλλαγή της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημόσιων κηρίων, σε όλα τα κράτη μέλη.

Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να συμπεριλάβει ή όχι εξαιρέσεις στη νομοθεσία του, ανάλογα με τις πολιτιστικές του ιδιαιτερότητες. Θα πρότεινα η απόφαση να μείνει σε αυτό το επίπεδο.

Η εμπορική χρήση φωτογραφιών έργων που βρίσκονται στο δημόσιο χώρο, οδηγεί στην κατάχρηση του έργου του καλλιτέχνη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να εγγυηθούμε την προστασία των χρηστών με τις υπάρχουσες εξαιρέσεις και την οικονομική αποζημίωση των καλλιτεχνών μέσω μεσαζόντων του διαδικτύου.

Ολόκληρο το debate μπορείτε να βρείτε στο europarl.europa.eu

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση