logo-print

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

08/07/2015

16/11/2017

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με τον τίτλο «Αξιοκρατία, συμμετοχή και αποτελεσματικότητα στην διοίκηση».

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το σχέδιο νόμου αποτελείται από δύο μέρη:

Το Μέρος Α΄ περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, την κοινωνική λογοδοσία και τη συμμετοχή στον έλεγχο της  δημόσιας διοίκησης, κατά αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά αξιολόγηση, στοχοθεσία και επιλογή στελεχών ρυθμίζονται συστηματικά από τον ίδιο νόμο.

Ειδικότερα, η  αξιολόγηση και η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην διαδικασία θέσης στόχων, όπως και γενικότερα στην λειτουργία της διοίκησης, αποσκοπούν στη βελτίωση της ατομικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και στην καλύτερη ανταπόκριση της στις ανάγκες της κοινωνίας.

Συγχρόνως, εισάγονται για πρώτη φορά εγγυήσεις αντικειμενικότητας της αξιολόγησης μέσω θεσμών συμμετοχής, καθώς η αξιολόγηση συνδυάζεται με μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, με την πρόβλεψη δύο νέων θεσμών, των Γενικών Συνελεύσεων Τμήματος και Διεύθυνσης, ως συμβουλευτικών οργάνων της διοίκησης και εξειδίκευσης της στοχοθεσίας.

Το Μέρος Β΄ περιλαμβάνει τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων της διοίκησης.

Δίνεται ειδικότερα έμφαση στην ισορροπία μεταξύ τριών δεσμών κριτηρίων:

α) της αντικειμενικής μοριοδότησης τυπικών προσόντων και εμπειρίας,

β) της αξιολόγησης και

γ) της συνέντευξης, για την αντικειμενικότητα της οποίας τίθενται ειδικές εγγυήσεις, ενώ προβλέπεται η υποχρεωτική εκπαίδευση όσων αναλαμβάνουν καθήκοντα προϊσταμένου για πρώτη φορά.

Στη δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει στις 15 Ιουλίου και ώρα 14:00, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
send