logo-print

Αλλαγές στους όρους και τη διαδικασία απαλλαγής από ΦΠΑ για την αγορά ή την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή

Απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

30/07/2015

16/11/2017

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους οικονομικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία εισάγει αλλαγές στους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. για την αγορά και την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή και ενδοκοινοτική παράδοση.

Η απόφαση αφορά τα αγαθά αυτά αυτούσια ή μεταποιημένα, καθώς και τις υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές.

Συγκεκριμένα, για να τύχουν απαλλαγής τα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.:

α) Έντυπη αίτηση

β) Συγκεντρωτική κατάσταση εξαγωγών

γ) Συγκεντρωτική κατάσταση ενδοκοινοτικών παραδόσεων

Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ, αφού λάβει υπόψη του τα παραπάνω κατατεθειμένα στοιχεία, και εφόσον διαπιστώσει ότι το δικαιούχο πρόσωπο, κατά τη διαχειριστική περίοδο στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση ή σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, δεν έχει υποπέσει σε παραβάσεις φοροδιαφυγής, δεν έχει κάνει χρήση Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής (Ε.Δ.Δ.Α.), χωρίς προηγούμενη έγκριση, ή υπέρβαση του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε το όριο, εκδίδει άμεσα απόφαση για την έγκριση του ορίου απαλλαγής, η οποία καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο αποφάσεων.

Σε περίπτωση μη πλήρωσης μίας εκ των παραπάνω προϋποθέσεων απαλλαγής, η έγκριση με κοινοποιηθείσα στο δικαιούχο απόφαση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ.

Επισημαίνεται ότι τα Ε.Δ.Δ.Α. που ήδη χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις, εξακολουθούν να ισχύουν έως την εξάντληση του ορίου απαλλαγής ή παρέλευσης του δωδεκαμήνου για το οποίο χορηγήθηκε.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της ΓΓΔΕ εδώ.

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ