logo-print

ΗΠΑ: Μόνο με ένταλμα η χρήση StingRays για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων

Κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση των συσκευών προσομοίωσης κεραιών τηλεφωνίας από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εισαγγελικές και οι ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτούν πλέον ένταλμα έρευνας, προκειμένου για να χρησιμοποιούν συσκευές που παρακολουθούν την τοποθεσία των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση των συσκευών αυτών, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης κανόνες για την κατάρτιση του προσωπικού και τη διαγραφή των μη σχετικών δεδομένων.

Μέχρι τώρα, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, μεταξύ των οποίων το FBI και η DEA (Δίωξη Ναρκωτικών), είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν την τοποθεσία υπόπτων μέσω συσκευών προσομοίωσης κεραιών τηλεφωνίας (γνωστές και ως Stingray), χωρίς να χρειάζονται ένταλμα ή, τουλάχιστον, πιθανή αιτία (probable cause).

«Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται για έρευνες που σχετίζονται με ναρκωτικά ή απαχθέντα παιδιά, όμως αναγνωρίζουμε ότι το κοινό έχει εύλογες ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή και γι' αυτό επιδιώκουμε να βρούμε μία σωστή ισορροπία», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέας, Sally Yates.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οργανισμοί θα πρέπει να διαγράφουν τα δεδομένα που δεν αφορούν τους υπόπτους εντός 30 ημερών, ενώ όσα δεδομένα ανήκουν σε αποδεδειγμένα μη στόχους, θα πρέπει να διαγράφονται εντός μίας ημέρας.

Ωστόσο, το υπουργείο ανέφερε πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα επιτρέπουν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν συσκευές Stingray χωρίς ένταλμα, κάτω από «επείγουσες συνθήκες».

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών υπολογίζει ότι τουλάχιστον 53 γραφεία υπηρεσιών σε 21 πολιτείες χρησιμοποιούν συσκευές Stingray, ενώ κατηγορεί τις αρχές ότι συλλέγουν δεδομένα τυχαία παρευρισκομένων πολιτών, κατά τις παρακολουθήσεις υπόπτων.

Πηγή: reuters.com

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ