logo-print

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση

08/10/2015

29/01/2018

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ακόμα μία καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αυτή τη φορά για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση (άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΕΔΔΑ αφορά σε υπόθεση αποκλεισμού από το σχολείο 2 παιδιών, ηλικίας 7 και 11 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί λανθασμένα με λέπρα (νόσος του Χάνσεν).

Τα δύο παιδιά, αλβανικής υπηκοότητας, τα οποία ζούσαν με τους γονείς τους στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας, διαγνώστηκαν αρχικώς με λέπρα, ενώ έπειτα από το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο, και κατ' εντολή των αρμόδιων αρχών δημόσιας υγείας της Δυτικής Ελλάδος, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο χωρίς την άδεια της αρμόδιας επιτροπής (άρθρο 8 του Νόμου 1137/1981 «Περί νοσηλείας και κοινωνικής προστασίας των χανσενικών ασθενών»).

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι ο αποκλεισμός των παιδιών από το σχολείο επεδίωκε το νόμιμο σκοπό της πρόληψης κάθε κινδύνου μόλυνσης.

Παρ' όλα αυτά, θεώρησε ότι η καθυστέρηση στη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα αποφάσιζε για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, δεν ήταν ανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος διευθυντής Δημόσιας Υγείας κατέστησε σαφές ότι τα παιδιά δεν αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης στους συμμαθητές τους στις 6 Ιουνίου 2011, ενώ η αρμόδια επιτροπή εξέτασε τελικώς την υπόθεσή τους στις 8 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο εμποδίστηκε για διάστημα άνω των τριών μηνών, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του δικαίωματός τους στην εκπαίδευση, επιδικάζοντας στην οικογένεια το ποσό των 5.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη καθώς και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε στη γαλλική γλώσσα εδώ.

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ